Επίδομα 534 ευρώ – Έντονες αντιδράσεις των δικαιούχων για την αναβολή στην έναρξη αιτήσεων

Έντονες αντιδράσεις και παράπονα εκφράζουν οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό με δικαίωμα επαναπρόσληψης που είναι δικαιούχοι του επιδόματος των 534 ευρώ, με αφορμή την αναβολή της έναρξης των αιτήσεων για την οποία ενημερώθηκαν χθες.

Μιλώντας στον Real FM ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου, εξέφρασε την ανησυχία και την αγωνία όλων των δικαιούχων του επιδόματος για την καθυστέρηση.

«Η κατάσταση είναι δραματική. Αν και έως χθες νωρίς γνωρίζαμε από τον υπουργό Εργασίας ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει κανονικά, στη συνέχεια δεχόμασταν καταγγελίες από συναδέλφους ότι δεν άνοιξε. Το μεσημέρι ενημερωθήκαμε ότι δεν θα ανοίξει η πλατφόρμα 1η Ιουλίου, αλλά 7 Ιουλίου από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσο. Και σήμερα κυκλοφορεί μια φήμη που λέει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 7 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου.

Πότε άραγε θα γίνει η πληρωμή», αναρωτήθηκε αρχικά ο κ. Χότζογλου και συνέχισε λέγοντας ότι «χθες το πρωί πάνω από 200 άτομα που δεν κατέχουν την τεχνολογία είχαν μαζευτεί έξω από τα σωματεία μας σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κρήτη, όπου έχουμε στήσει δομές για να τους κάνουν τις αιτήσεις. Φοβόμουν να τους πω ότι δεν ανοίγει η πλατφόρμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η άλλη πλατφόρμα του ΟΑΕΔ γι’ αυτούς που δεν έχουν υποχρεωτική επαναπρόσληψη, παρανόμως, άνοιξε κανονικά και δέχεται αιτήσεις.

Πρόκειται για τους εργαζομένους σε εστίαση, επισιτισμό, δηλ. σε καφέ – μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες beach bar κλπ. που έχουν κλείσει ή δεν έχουν επαναπροσληφθεί. Όλοι στον κλάδο έχουμε δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης και αυτό απορρέει από δύο νόμους τον 1346/83 άρθρο 8 και το 1545/85 άρθρο 18 παράγραφο 6 που εντάσσει και όλους τους υπολοίπους στον 1346. Γιατί να μην μπούνε όλοι λοιπόν σε μια πλατφόρμα»;

Κληθείς να κάνει μια εκτίμηση για τον τουρισμό φέτος, ο κ. Χότζογλου είπε:
«Θέλουμε το καλό του τουρισμού και της χώρας. Μακάρι να έχουμε επισκεψιμότητα. Δυστυχώς όμως την πρώτη μέρα η κίνηση ήταν τρομερά μειωμένη. Πέρυσι 1η Ιουλίου είχαμε 650 αφίξεις πτήσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια ενώ χθες 130.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο, πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν ανοίξει. Στο κομμάτι των προσλήψεων δεν έχει αλλάξει κάτι.Παραμένει η εικόνα όπως ήταν. Ο Ιούνιος είχε 225.000 προσλήψεις λιγότερες και καταλαβαίνουμε όλοι από ποιον τομέα είναι οι περισσότερες απώλειες. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόβλημα και με τον κοινωνικό τουρισμό. Μόνο το 4% των ξενοδοχειακών καταλυμάτων δέχεται να συνεργαστεί με τον κοινωνικό τουρισμό».

Διαβάστε περισσότερα