Εντός 28 ημερών η αποστολή στοιχείων σε Εξωδικαστικό Μηχανισμό για οφειλές που δεν υπάρχουν στο ΚΕΑΟ

Συνεχίζονται οι ενημερωτικές εκδηλώσεις της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, ενώ στο μεταξύ βελτιώνεται ο μηχανισμός για τη διευκόλυνση των οφειλετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ειδική γραμματεία, η συλλογή των στοιχείων οφειλών που δεν υπάρχουν στη βάση δεδομένων του ΚΕΑΟ, από τέως φορείς κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. ταμείο νομικών, ιατρών κ.λπ.), διενεργείται από υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και αυτές, εντός 28 ημερολογιακών ημερών, θα αποστέλλουν αυτόματα τα στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, απαλλάσσοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες από την ταλαιπωρία συλλογής των στοιχείων.

Στην ιστοσελίδα της ΕΓΔΙΧ, www.keyd.gov.gr, στη θεματική ομάδα «νέα» θα αναρτώνται οι αιτήσεις και αποφάσεις επικύρωσης συμβάσεων αναδιάρθρωσης οφειλών, όπως προκύπτουν από τη διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Ήδη αναρτήθηκε η πρώτη σχετική αίτηση.

Την εβδομάδα που προηγήθηκε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ξεκίνησε κύκλο ενημερωτικών εκδηλώσεων σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και προστασίας των οφειλετών (120 δόσεις ελευθέρων επαγγελματιών, εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, Νόμος Κατσέλη – Σταθάκη, λοιπά εργαλεία αντιμετώπισης οφειλών επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών, μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων).

Οι εκδηλώσεις οργανώνονται σε συνεργασία με τοπικούς φορείς (επιμελητήρια, σύλλογοι δικηγόρων, μηχανικών κλπ). Ήδη πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις σε Κιλκίς, Κατερίνη, Έδεσσα και στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Την προσεχή εβδομάδα θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις σε Δράμα, Σέρρες, Καβάλα, Άρτα, καθώς και στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή