Ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Κρήτη – Τι προκύπτει από τα σεισμικά δεδομένα

Σοβαρές ενδείξεις περί ύπαρξης υποθαλάσσιου κοιτάσματος τύπου Zop στον ελλαδικό χώρο, το οποίο θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για 70 χρόνια, έδειξαν οι σεισμικές έρευνες των ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η είδηση προέκυψε από την παρουσίαση που έκανε o επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου, στην κλειστή συζήτηση που διοργάνωσε χθες, Πέμπτη το think tank «Κύκλος Ιδεών» του Ευάγγελου Βενιζέλου, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις ως προς τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες μετά την κύρωση των σχετικών συμβάσεων.

Στη συζήτηση παρουσιάστηκαν σεισμικές απεικονίσεις του κοιτάσματος Zop που ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπτου το 2015 και άλλαξε τα ενεργειακά
δεδομένα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, οι οποίες είναι παρόμοιες
με την αποκαλούμενη «Δομή Τάλως» που ανέδειξαν τα σεισμικά δεδομένα των ΕΛΠΕ σε περιοχή που τους έχει παραχωρηθεί την οποία δεν αποκάλυψε.

Τα ΕΛΠΕ προγραμματίζουν νέες σεισμικές έρευνες στην περιοχή για την επιβεβαίωση
του κοιτάσματος φυσικού αερίου. Η ανάλυση των υφιστάμενων σεισμικών δεδομένων δείχνει κοίτασμα 280 δισ. κ.μ αερίου, το οποίο εάν επιβεβαιωθεί, θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς για 70 χρόνια, δεδομένου ότι η Ελλάδα καταναλώνει ετησίως περί τα 4 δισ κ.μ αερίου.

Σύμφωνα με τα «Νέα», ο εν λόγω στόχος έχει καταγραφεί στις σεισμικές έρευνες του 2012-2013 από τη νορβηγική εταιρεία PGS που είχε «σκανάρει» τις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης, με τη Δομή Τάλως να εντοπίζεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη δεύτερη περιοχή.

Πιθανή ύπαρξη ενός τέτοιου μεγέθους κοιτάσματος επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που έχουν εκφραστεί στο παρελθόν για κοιτάσματα τύπου Zop στην ελληνικό ΑΟΖ και αναβαθμίζει τις προοπτικές της εγχώριας αγοράς υδρογονανθράκων, στην οποία έχουν τοποθετηθεί ήδη μεγάλες πολυεθνικές, όπως η ExxonMobil, η Total και η Repsol, αλλά και μεσαίου μεγέθους, όπως η Edison.

Σημειώνεται ότι προκειμένου να επαληθευτεί η εκτίμηση θα πρέπει να πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις.

Πηγές: Καθημερινή, Τα Νέα

Πηγή: Ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Κρήτη – Τι προκύπτει από τα σεισμικά δεδομέναaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα