Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis – Θρίλερ με τα απλωμένα καλώδια (video)

Καρφωμένα έχει τα «μάτια» της η Αθήνα στο τουρκικό ωκεανογραφικό, Ορούτς Ρέις (Oruc Reis) το οποίο το πρωί της Παρασκευής εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο κινείται με πολύ χαμηλή ταχύτητα και εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ενώ εξακολουθούν να το συνοδεύουν από απόσταση και δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Κατά τις ίδιες πηγές έχει μαζέψει τα ηχοβολιστικά του συστήματα, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν ισχύει το ίδιο και για τα καλώδια που έχει απλώσει, μήκους 8 χιλιομέτρων ή εάν αυτά βρίσκονται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Όπως έγινε γνωστό, το τελευταίο στίγμα του ωκεανογραφικού δόθηκε στο marine traffic το βράδυ της 23ης Ιανουαρίου, έξω από την Αττάλεια και έκτοτε, έκλεισε τον πομπό του.

Γεραπετρίτης: Δεν προκαλεί ανησυχία η πορεία του Ορούτς Ρέις

Συγκυριακό γεγονός, που προήλθε λόγω κακών καιρικών συνθηκών χαρακτήρισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης τον πλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι δεν πρόκειται για κάτι το οποίο προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 989, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου ούτε ερευνητικές εργασίες, και άρα το όλο περιστατικό είναι σε στάδιο αποδρομής. Είπε, μάλιστα, ότι έχουν υπάρξει οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Τουρκία έχει κατανοήσει πλέον ότι τέτοιου είδους «πυροτεχνήματα» δεν θα είχαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Και, επιπλέον, αν υπήρχε η οποιαδήποτε διάθεση να δοκιμασθούν οι ελληνικές αντοχές, είναι βέβαιο ότι θα παράγονταν τα αντίθετα αποτελέσματα. Στην παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει διάσταση λόγων και έργων, ήταν το γενικό σχόλιο του υπουργού που ανέφερε ακόμη ότι το κρίσιμο είναι να μην υπερεκτιμά ούτε να υποτιμά καταστάσεις η ελληνική πλευρά.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας δίκαια», είπε εμφατικά για να συμπληρώσει, «ελέγχουμε απολύτως την κατάσταση».

Ερωτηθείς ειδικότερα για τη στάση του αμερικανικού παράγοντα, ο κ. Γεραπετρίτης κατέθεσε την πεποίθησή του ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ μακριά από την τακτική των ίσων αποστάσεων. Έχει ανατραπεί απολύτως η παραδοσιακή πρόσληψη ότι ο μεγάλος και στέρεος σύμμαχος θα μπορούσε να ήταν η Τουρκία, αντιθέτως ο ισχυρός παίκτης στην περιοχή είναι η Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός. Εκτίμησε δε, ότι απέναντι στην προσπάθεια μονομερούς επιβολής, η διεθνής τάξη θα υπερισχύσει, γιατί είναι ομόθυμη.

Για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, σημείωσε πως η ελληνική πλευρά δεν φοβάται τη Χάγη, αφού έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, προετοιμάζεται για το σενάριο αλλά -διευκρίνισε- δεν είναι στις άμεσες επιλογές της. Επανέλαβε τέλος ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλο αντικείμενο (της προσφυγής) πέρα από τις θαλάσσιες ζώνες.

Η αντίδραση της Ελλάδας και οι μνήμες των Ιμίων

Το Ορούτς Ρέις παρακολουθεί η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα και η φρεγάτα «Σπέτσες».

Πηγές του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν ότι το τουρκικό πλοίο βρέθηκε στην περιοχή πιθανότατα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν και έτσι υποχρεώθηκε να αλλάξει πορεία.

Ωστόσο, η Αθήνα βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή, με δεδομένο κιόλας ότι το σημερινό περιστατικό σημειώθηκε ανήμερα της επετείου των Ιμίων, όταν 24 χρόνια πριν τρεις Έλληνες αξιωματικοί είχαν χάσει τη ζωή τους στην ελληνοτουρκική κρίση.

Πηγή: Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis – Θρίλερ με τα απλωμένα καλώδια (video)altsantiri

Διαβάστε περισσότερα