Εκδικάστηκε η έφεση του Ολυμπιακού για το ντέρμπι – Την άλλη εβδομάδα η απόφαση

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (3/4) η εκδίκαση της έφεσης του Ολυμπιακού για τη διακοπή του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Οι «πράσινοι» ζήτησαν να συνεχιστεί ο αγώνας, ακόμη και χωρίς θεατές στις εξέδρες, κάτι για το οποίο διαφώνησαν οι «ερυθρόλευκοι». Η απόφαση από την εφέσεων αναμένεται από εβδομάδα, αφού οι δύο πλευρές ζήτησαν και πήραν προθεσμία μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας (8/4) για υπομνήματα.

Το ντέρμπι του «τριφυλλιού» με τους «ερυθρόλευκους», που διεκόπη λόγω επεισοδίων, συνεχίστηκε, λοιπόν, στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Ο Ολυμπιακός ζήτησε τη διακοπή του αγώνα και την τιμωρία του Παναθηναϊκού με -3 ως υπαίτιος, ενώ οι «πράσινοι» να συνεχιστεί το παιχνίδι, όπως αποφάσισε η Πρωτοβάθμια Επιτροπή της Super League. Ο Παναθηναϊκός, μέσω των δικηγόρων του, πρότεινε, εφόσον δεν γίνει δεκτή η έφεση του Ολυμπιακού και συνεχιστεί τελικά ο αγώνας, αυτό να συμβεί χωρίς την παρουσία οπαδών.

«Τους δίνεται η δυνατότητα να πάρουν ένα ντέρμπι στο γήπεδο, γιατί δεν θέλουν, νικάνε 1-0;» αναρωτήθηκε ο εκ των νομικών του ΠΑΟ, Λεωνίδας Μπουτσικάρης και πρόσθεσε: «Αν δεν τελειώσει ο αγώνας, θα έχει κερδίσει η βία, θα έχουν κερδίσει οι μπαχαλάκηδες».

Υποστηρίχθηκε, μάλιστα, από την πλευρά του Παναθηναϊκού ότι έχουν σταλεί εισαγγελικές παραγγελίες στους συλληφθέντες για απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους. Ο Λεωνίδας Μπουτσικάρης υπογράμμισε: «Προκειμένου να συνεχιστεί το ματς υπάρχουν δύο προϋποθέσεις, ασφάλεια και ατμόσφαιρα. Η αστυνομία έδωσε συναίνεση, όπως είδατε το γήπεδο ήταν σχεδόν άδειο. Ήταν ελάχιστος ο κόσμος. Ο διαιτητής αναφέρει ως αιτιολογία τη μη εκκένωση που δεν ζήτησε ποτέ. Υπάρχει ησυχία όπως φαίνεται και στο βίντεο της ΕΡΤ και μόλις ο ρεπόρτερ του Ολυμπιακού αναφέρει την είσοδο του Κώστα Καραπαπά που δεν είναι καθόλου δημοφιλής στις τάξεις των φίλων του Παναθηναϊκού, τότε ο διαιτητής αποφασίζει να το διακόψει. Ο κύριος Δάρρας είναι ρεπόρτερ και φίλος του Ολυμπιακού χρόνια. Από εκεί και πέρα ο διαιτητής ελέγχει δίχτυα και αγωνιστικό χώρο.

Είναι δυνατόν άνθρωπος που δεν μπορεί να εισπνεύσει να το κάνει αυτό; Οι δηλώσεις τόσο του Καραπαπά όσο και του Φορτούνη ανέφεραν πως ήθελαν να συνεχιστεί το ματς. Όταν κάποιος δηλώνει πως θέλει να συνεχιστεί το ματς εμπεριέχει και την παραδοχή πως οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Ο διαιτητής διακόπτει τον αγώνα με αιτιολογίες τέτοιες, που μπορούσαν στα 20 λεπτά που απέμεναν να αποκατασταθούν. Δεν λέει ότι υπήρχαν καλάσνικοφ. Ήταν τέτοιοι που δικαιολογούσαν την αναμονή…».

Ο έτερος νομικός του ΠΑΟ, Άλκης Παπαντωνίου σημείωσε ότι πουθενά δεν αναφέρεται υπαιτιότητα του Παναθηναϊκού για τη διακοπή του ντέρμπι: «Δεν έχει υπαιτιότητα επειδή δεν διατάχθηκε η εκκένωση του γηπέδου. Πουθενά δεν γίνεται λόγος για υπαιτιότητα. Προβλέπεται ρητά η απόφαση του διαιτητή να διακόψει τον αγώνα. Δεν μπορεί να διακόψει ένα παιχνίδι επειδή κάποιοι ανεβοκατέβαιναν κάποιες σκάλες.

Ο διαιτητής πρέπει να γνωρίζει τη διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί όταν τα πράγματα δεν πάνε κατ’ ευχήν. Αποδεχθήκαμε τα παραπτώματά μας αλλά δεν μπορεί ο διαιτητής να μην ελέγχεται. Ο κανονισμός ορίζει ρητά ότι οφείλει να περιμένει μία ώρα. Να παιχτούν τα τελευταία 20’ και να κερδίσει ο καλύτερος ή ο πιο τυχερός. Ο διαιτητής ρώτησε την αστυνομία και του είπε ότι διασφαλίζει πως μπορεί να γίνει το ματς. Ο διαιτητής παρέβη τις διατάξεις και διέκοψε το ματς».

Το παράδειγμα του Ολυμπιακού

Η πλευρά του Ολυμπιακού, υποστήριξε ότι ο διαιτητής έπρεπε να διακόψει τον αγώνα. Οι «ερυθρόλευκοι», μετά το τέλος του αγώνα έλεγαν, ωστόσο, ότι ήθελαν να συνεχιστεί το ντέρμπι. «Ο διαιτητής δεν είναι εχθρός του ποδοσφαίρου. Βάζουμε έναν διαιτητή που ήρθε στην Ελλάδα από χώρο με αυξημένο ποδοσφαιρικό πολιτισμό και κρίνουμε την απόφαση του. Σκεφτείτε την ανασφάλεια των διαιτητών. Τι μήνυμα θα δοθεί αν με απόφαση του δικαστηρίου σας, επικροτήσουμε και κρίνουμε ως λαθεμένη μια απόφαση του διαιτητή», ανέφερε ο νομικός εκπρόσωπος των «ερυθρόλευκων», Δημήτρης Καρπετόπουλος.

Ο Ιωάννης Χατζησαββάογλου, που είναι επίσης νομικός του Ολυμπιακού, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Αν αύριο μπει κάποιος με ένα όπλο σε ένα γήπεδο, αν δεν τραυματίσει κάποιον, θα είναι υποχρεωμένος ο διαιτητής να βάλει αλεξίσφαιρο και να περιμένει 60 λεπτά; Θα πρέπει να περιμένει ο διαιτητής 60 λεπτά;

Ο διαιτητής στη βόλτα που κάνει στον αγωνιστικό χώρο, πριν αποφασίσει για τη διακοπή, αισθάνεται ότι η κατάσταση δεν ήταν καλή. Ότι αυτοί οι άγριοι μπαχαλάκηδες που είχαν δημιουργήσει τα επεισόδια και είχαν βγει έξω για να κάνουν επεισόδια με την Αστυνομία, μπορούσαν να ξαναμπούν μέσα.

Βρισκόμαστε ενώπιον μίας πρωτοφανούς παραδοξότητας. Σύμφωνα με τον Παναθηναϊκό ο διαιτητής έπρεπε να περιμένει μία ώρα για να το διακόψει. Ο διαιτητής μπορεί οποτεδήποτε να κρίνει ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την διεξαγωγή του αγώνα. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν παιχνίδια που έχουν διακοπεί».

Διαφωνία για το δικαίωμα έφεσης από τον Ολυμπιακό

Να αναφέρουμε ότι υπήρξε διαφωνία ως προς το δικαίωμα του Ολυμπιακού να καταθέσει έφεση. Ο Παναθηναϊκός υποστήριξε: «Δεν υπάρχει δικαίωμα έφεσης. Ο εισαγγελέας και ο κατηγορούμενος μπορούν να ασκήσουν έφεση. Ο Παναθηναϊκός έχει υποβάλει ένσταση για αντικανονική διακοπή. Θεωρούμε ότι υπάρχει αγώνα που δεν τελέστηκε μη νόμιμα». Οι «ερυθρόλευκοι» απάντησαν: «Μας έκαναν τη χάρη και έκαναν ένσταση και κάναμε παρέμβαση. Οι ενστάσεις κατά του κύρους του αγώνα αυτό ακριβώς προσβάλουν. Δεν τίθεται κανένα θέμα ως προς το παραδεκτό της έφεσης».

Ο Ολυμπιακός προσέφυγε στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ, κατά της απόφασης της πρωτόδικης απόφασης της πειθαρχικής Επιτροπής της Super League, η οποία έκανε δεκτή την ένσταση του Παναθηναϊκού για αντικανονική διακοπή του ντέρμπι της Κυριακής 17 Μαρτίου με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Με βάση την συγκεκριμένη απόφαση οι δύο ομάδες θα ξαναβρεθούν αντιμέτωπες για την υπόλοιπη διάρκεια του ματς, δηλαδή το 70ο λεπτό της αναμέτρησης. Τώρα αναμένεται η απόφαση μετά τη νέα εκδίκαση από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ.

Να θυμίσουμε ότι οι «πράσινοι» τιμωρήθηκαν πρωτόδικα με αφαίρεση τριών βαθμών, με δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 94.500 ευρώ, για τα επεισόδια που έγιναν στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου.

Σας είχαμε αναφέρει το ενδεχόμενο να γίνει δεκτή η ένσταση του Παναθηναϊκού, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στην πειθαρχική Επιτροπή της Super League, με βάση τα όσα αναφέρει ο πειθαρχικός κώδικας. Θυμηθείτε το χρονικό των επεισοδίων στο ΟΑΚΑ, αλλά και το πώς έγινε το «ντου» στον πάγκο του Ολυμπιακού στο 5ο λεπτό.

(με πληροφορίες από sdna.gr)

Φωτογραφίες: intime.gr

Διαβάστε περισσότερα