Εικόνες αποκάλυψης στη Β. Ελλάδα – «Πνίγηκαν» περιοχές, τεράστιες καταστροφές (εικόνες)

  • Τεράστιες καταστροφές σε Βρασνά και Σταυρό Θεσσαλονίκης, Χρυσούπολη Καβάλας και δήμο Παγγαίου
  • Το έδαφος υποχώρησε από τη βροχή και… εξαφανίστηκε στη θάλασσα
  • Ο δήμος Βόλβης στον οποίο ανήκουν τα Βρασνά, ο Σταυρός και η Ασπροβάλτα, υπέβαλε αίτημα για να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Το δύσκολο έργο της καταγραφής των ζημιών ξεκινά στη βόρεια Ελλάδα που επλήγη βάναυσα από το πέρασμα της «Νεφέλης». Τις πληγές τους μετρούν ήδη σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, αλλά και στη Χρυσούπολη Καβάλας.

Δρόμοι μετατράπηκαν σε… παραλίες, αυλές σπιτιών γέμισαν χώματα και μπάζα ενώ μάντρες κατέρρευσαν. Μάλιστα, ένα σπίτι υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές, καθώς προφανώς υποχώρησε το έδαφος και γκρεμίστηκε.

Το πιο συγκλονιστικό που αντίκρισαν στα Βρασνά Θεσσαλονίκης ήταν η εξαφάνιση ενός κομματιού του δρόμου. Το έδαφος υποχώρησε από την βροχή, το οδόστρωμα έσπασε και τα κομμάτια του χάθηκαν στη θάλασσα. Η τρύπα στο οδόστρωμα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, μέχρι χθες ήταν κανονικό κομμάτι του δρόμου, στην παραλία των Βρασνών.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επενέβησαν σε 28 περιπτώσεις για τη διάσωση ανθρώπων, σε Βρασνά και Σταυρό.

Μεταξύ των ατόμων που διασώθηκαν ήταν και μια έγκυος και ένα βρέφος μόλις 10 μηνών, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των πυροσβεστών.

Σταυρός Θεσσαλονίκης

Εικόνες καταστροφής και στον Σταυρό Θεσσαλονίκης με πλημμυρισμένα υπόγεια.

Μάλιστα, ο δήμος Βόλβης στον οποίο ανήκουν τα Βρασνά, ο Σταυρός και η Ασπροβάλτα, υπέβαλε αίτημα για να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, μαζί με στελέχη της δημοτικής αρχής, μετέβησαν για βιοψία τις περιοχές που επλήγησαν από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, ως αποτέλεσμα υπερχειλισμένων ρεμάτων και χειμάρρων.

«Θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν για να συμβάλουμε στην αποκατάσταση των ζημιών. Αποτελεί κοινή διαπίστωση, ότι η χθεσινή ραγδαία βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα, μέσα σε λίγες μόνο ώρες να πέσει μια πρωτοφανής ποσότητα νερού γεμίζοντας ρέματα και χείμαρρους και δρόμους.Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όμως δεν ξεπλένουν τις ευθύνες της πολιτείας να θωρακίσει αντιπλημμυρικά μια περιοχή. Η κατασκευή της Εγνατίας Οδού, δυστυχώς αλλά φαίνεται ότι αποτέλεσε τη γενεσιουργό αιτία για την αύξηση των πλημμυρικών φαινομένων, γεγονός που έχει παραδεχθεί στο παρελθόν και η ίδια η εταιρεία. Ωστόσο, παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας στις αρμόδιες αρχές, η αντιπλημμυρική θωράκιση άργησε χαρακτηριστικά.

Αν και έχει δρομολογηθεί η συνολική αντιμετώπιση του θέματος και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης των αντίστοιχων μελετών, ο δήμος Βόλβης δεν θα σταματήσει να ζητά την ταχύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το προσωπικό του δήμου, για την άμεση συνδρομή τους στη χθεσινή θεομηνία, ακόμα και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και να διαβεβαιώσω τους κατοίκους ότι όλες οι δημοτικές υπηρεσίες θα βρίσκονται, όπως πάντα, στο πλευρό των πληγέντων», ανέφερε ο δήμαρχος Βόβλης.

Χρυσούπολη Καβάλας

Συγκλονιστικές εικόνες από τη Χρυσούπολη Καβάλας που μετατράπηκε σε μία τεράστια λίμνη.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, στον δήμο Νέστου, στον οποίο ανήκει η Χρυσούπολη, πλημμύρισαν 120.000 στρέμματα καλλιεργειών στον κάμπο Νέστου, ενώ η πυροσβεστική έχει δεχθεί πάνω από 250 κλήσεις.

Μάλιστα, μία εικόνα κάνει τον γύρο του διαδικτύου και δείχνει σχεδόν δέκα αυτοκίνητα να είναι βυθισμένα στο λασπόνερο.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νέστου, Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, μιλώντας στο Kavala Web News είπε πως «τα αποστραγγιστικά κανάλια δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν το νερό, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλά σπίτια που είναι δίπλα στα κανάλια, στο Χρυσοχώρι, στις Πηγές, στο Αγίασμα».

Παράλληλα, τεράστια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε μεγάλο μέρος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμος Νέστου, ξεκινούν οι αιτήσεις για την αποζημίωση οικιακού εξοπλισμού.

«Μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα βροχόπτωσης, που σημειώθηκαν στον Δήμο μας, στις 27 Ιουνίου 2018 και εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη, καλούνται όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Νέστου, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές είτε σε οικιακό εξοπλισμό είτε σε επιχειρηματικό εξοπλισμό, όπως ενημερώσουν τηλεφωνικά (2591022210) ή προσέλθουν στα γραφεία του Δημοτικού Καταστήματος κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες, προκειμένου να υποβάλλουν δηλώσεις ζημιών εξοπλισμού. Η δήλωση πρέπει να συνοδεύεται από έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας περί βεβαίωσης του συμβάντος», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ακόμα, στον δήμο προκλήθηκαν σημαντικά προβλήματα υδροδότησης, μετά από βλάβη στον αγωγό ύδρευσης, ​που εξυπηρετεί τις περιοχές του Διαλεκτού, του Εκλεκτού, της Αβραμηλιάς και της Δαμασκηνιάς.

 

Στο «κόκκινο» ο δήμος Παγγαίου

Τραγική είναι η κατάσταση και στον δήμο Παγγαίου όπου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αρκετές περιοχές.

Στην περιοχή σημειώθηκαν πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα, διαβρώσεις οδών. Την ίδια ώρα, ανυπολόγιστες είναι ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο σε αγροτικές εκτάσεις.

Οι πολίτες καλούνται να προχωρήσουν σε πρόχειρη καταγραφή των ζημιών ώστε να διευκολυνθεί το δύσκολο έργο των υπηρεσιών και να «τρέξει» γρηγορότερα η διαδικασία των αποζημιώσεων.

Φωτογραφίες: Intime, Kavalapost

πηγή