Εβδομάδα φόρων και πληρωμών – Έρχονται ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος και τέλη κυκλοφορίας

  • Θα πρέπει να καταβληθούν φόροι συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ
  • Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να αναρτηθούν και τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019
  • Πότε καταβάλλεται η τρίτη δόση ΕΝΦΙΑ

Εβδομάδα φόρων και πληρωμών είναι αυτή που διανύουμε, καθώς θα πρέπει να καταβληθούν φόροι συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να αναρτηθούν και τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019.

Φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων:

Στα τέλη Νοεμβρίου πρέπει να καταβληθεί η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Συνολικά 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν 1,25 δισ. ευρώ. Την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος καλούνται να πληρώσουν και οι επιχειρήσεις.

Η τρίτη δόση ΕΝΦΙΑ

Παράλληλα, στα τέλη Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθούν αντίστοιχα οι δύο δόσεις του φόρου για τα ακίνητα (3η και 4η δόση). Η 5η και τελευταία θα καταβληθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2019.

Η μη πληρωμή μιας δόσης φόρους εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ έχει ως συνέπεια την επομένη της λήξης της ημερομηνίας πληρωμής μια προσαύξηση του ύψους της δόσης που οφείλονται κατά 0,73% τον μήνα.

Η οφειλή μπορεί να εξοφληθεί με μετρητά στις τράπεζες που θα έχουν όμως επιβάρυνση την – συνήθως αλμυρή -προμήθεια ή ηλεκτρονικά . Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις με την χρήση πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας ακόμη και απευθείας από το site της ΑΑΔΕ ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking).

Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλος, μέσα σε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να αναρτηθούν στο TAXISnet τα ποσά που πρέπει να πληρώσει κάθε ιδιοκτήτης Ι.Χ. 

Σύμφωνα με  πληροφορίες, δε θα υπάρχουν αξιοσημείωτες αλλαγές σε σχέση με πέρυσι στα τέλη κυκλοφορίας. Ειδικότερα:

α) Επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως τις 31.10.2010 και δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα αυτών, ως εξής:

β) Επιβατικά αυτοκίνητα ταξινομούμενα για πρώτη φορά στην Ελλάδα από 1.11.2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια C02 ανα χιλιόμετρο).

Λαμβάνονται υπόψη οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως αυτές αναγράφονται στην άδεια του οχήματος, ως εξής:

Διαβάστε περισσότερα