Δωρεάν σερβιέτες και ταμπόν στα σχολεία της Σκωτίας για τα φτωχά κορίτσια

Oι αρχές στη Σκωτία θα διανείμουν, δωρεάν προϊόντα υγιεινής, όπως σερβιέτες και ταμπόν με την έναρξη του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους στα σχολεία και τα πανεπιστήμια σε μία προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η λεγόμενη «άγνοια αγοράς παρόμοιων προϊόντων λόγω έλλειψης χρημάτων» σε μία χώρα όπου σχεδόν ένα στα δύο κορίτσια καταφεύγει στην χρήση εναλλακτικών λύσεων, όπως χαρτί τουαλέτας, κάλτσες ακόμα και εφημερίδες, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Αυτό έδειξε έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο από τη φιλανθρωπική οργάνωση Plan International.

Το  ποσοστό των κοριτσιών στη χώρα που λόγω έλλειψης χρημάτων δεν έχουν πρόσβαση σε προϊόντα υγιεινής φτάνει το τρομακτικό ποσοστό του 45% και η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να δώσει λύση.

«Σε μια χώρα τόσο πλούσια όσο η Σκωτία, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο καθένας θα πρέπει να αγωνίζεται για την αγορά βασικών προϊόντων υγιεινής» υποστηρίζουν οι αρμόδιες αρχές.

Οπως αναφέρουν τα στοιχεία, σε όλη τη Βρετανία, το πρόβλημα επηρεάζει το ένα στα 10 κορίτσια και έχει αυξηθεί σύμφωνα με τον αριθμό των φτωχών και τη χρήση των τραπεζών τροφίμων.

Σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει το κοινό, βρετανική εταιρεία κατασκευής προϊόντων υγιεινής καταχώρισε διαφημίσεις στις εφημερίδες με το σλόγκαν «φτιάξε τη δική σας» σερβιέτα.

Οι αρχές της Σκοτίας εκτιμούν ότι χρηματοδοτώντας αυτά τα προϊόντα και βάζοντάς τα δίπλα σε άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης στις δημόσιες τουαλέτες, όπως χαρτί τουαλέτας και σαπούνι για τα χέρια, τα κορίτσια δεν θα ντρέπονται πια, όπως λένε τα ίδια συχνά.

Η έμμηνος ρύση, μια λειτουργία του ανθρώπινου σώματος σε πολλές χώρες του κόσμου, ακόμη και σε κοινωνικές ομάδες του λεγόμενου πρώτου κόσμου, θεωρείται θέμα ταμπού, ακόμη και ντροπή.

Εκπρόσωποι κοινωνικών και φιλανθρωπικών οργανώσεων υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στην έλλειψη εκπαίδευσης. Ότι πρέπει να μάθουν τα κορίτσια πώς λειτουργεί το σώμα τους και ότι η περίοδος είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό.

Να σημειωθεί ότι παγκοσμίως περίπου 1,25 δισ. γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτα κατά την έμμηνο ρύση, σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης WaterAid. Μάλιστα, στις φτωχότερες χώρες, πολλά κορίτσια χάνουν μαθήματα κατά τη διάρκεια της περιόδου και τελικά εγκαταλείπουν το σχολείο.

πηγή