Δολοφονία Γραικού: Η στιγμή της ανακάλυψης του αυτοκινήτου – Οι ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. (video)

  • Σύμφωνα με την αστυνομία η εξέλιξη «κλειδί» που ανάγκασε τον δράστη να ομολογήσει ήταν ο εντοπισμός του αυτοκινήτου. Πιο δίπλα είχε θάψει και το θύμα
  • «Ο φάκελος της υπόθεσης δεν έκλεισε ποτέ. Ο 46χρονος δράστης από την αρχή βρισκόταν στον στενό κύκλο υπόπτων»
  • «Δεν υπάρχει συνεργός, τα κίνητρα φαίνεται πως ήταν καθαρά οι οικονομικές διαφορές. Στη δολοφονία δεν προκύπτει ότι χρησιμοποιήθηκε κάποιο αντικείμενο»
  • Ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον έμπορο κρεάτων, ο οποίος οδηγήθηκε στον ανακριτή και πήρε προθεσμία να απολογηθεί την προσεχή Τετάρτη (5/6)

Οι λεπτομέρειες της δολοφονίας του κτηνοτρόφου Δημήτρη Γραικού από το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, του οποίου τα ίχνη είχαν εξαφανιστεί από τον Νοέμβριο του 2016 συνεχίζουν να συγκλονίζουν, ενώ την Παρασκευή είχαμε και τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ.

Νωρίτερα, δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αστυνομία, μέσω βίντεο, οι εναέριες εικόνες από drone, το οποίο κατέγραψε καρέ – καρέ τις έρευνες και τη λύση του μυστηρίου για την εξαφάνιση και τη δολοφονία του επιχειρηματία.

Την Παρασκευή (31/5) ο 46χρονος έμπορος κρεάτων, που έχει ομολογήσει πως το θύμα άφησε την τελευταία πνοή μετά από διαμάχη που είχαν στη φάρμά του, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα – κρατείται στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης – και του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ακολούθως οδηγήθηκε στον ανακριτή, όπου πήρε προθεσμία να απολογηθεί την προσεχή Τετάρτη (5/6).

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της αστυνομίας, ο εντοπισμός του αυτοκινήτου του κτηνοτρόφου Δημήτρη Γραικού σε αγροτική περιοχή του χωριού Ανατολικό Θεσσαλονίκης, ήταν η εξέλιξη «κλειδί» που ανάγκασε τον δράστη της δολοφονίας να ομολογήσει την πράξη του και να υποδείξει το ακριβές σημείο όπου έθαψε τον άτυχο 59χρονο.

Αυτό επισήμανε την Παρασκευή (31/5) ο Διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Υποστράτηγος Νικόλαος Ζησιμόπουλος, κατά την παρουσίαση της αστυνομίας σχετικά με την εξιχνίαση της υπόθεσης που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Ο κ. Ζησιμόπουλος υπογράμμισε ότι ο φάκελος της υπόθεσης δεν έκλεισε ποτέ και ο 46χρονος δράστης από την αρχή βρισκόταν στον στενό κύκλο υπόπτων που εξέταζε η αστυνομία σχετικά με το ενδεχόμενο ανθρωποκτονίας του κτηνοτρόφου, καθώς είχε υποπέσει σε αντιφάσεις στη διάρκεια καταθέσεων που είχε δώσει. Ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που είχε δει ζωντανό τον άτυχο επιχειρηματία κι υπήρχαν ασαφή στοιχεία και μαρτυρίες για τις κινήσεις του, τις κρίσιμες ώρες της φημολογούμενης τότε εξαφάνισης.

Από την αστυνομία επισημάνθηκε, ακόμα, πως σημαντική ήταν η συμβολή επιστημόνων του ΑΠΘ, καθώς βοήθησαν με εξειδικευμένα μηχανήματα στη «σάρωση» του υπεδάφους της συγκεκριμένης περιοχής. Μιλάμε για την περιοχή που βρίσκεται ακριβώς έξω από την ιδιοκτησία του 49χρονου και η οποία συνέβαλλε στο να βρεθεί το στίγμα του αυτοκινήτου, ώστε να χρησιμοποιηθούν σκαπτικά μηχανήματα για την αποκάλυψη του.

Να αναφέρουμε πως έγινε γνωστό ότι οι ενέργειες και οι επαφές με τους επιστήμονες, άρχισαν από τον Οκτώβριο του 2018, ενώ τις τελευταίες ημέρες είχαν γίνει όλες οι κατάλληλες προεργασίες, που οδήγησαν τελικά στον εντοπισμό του οχήματος την Πέμπτη (30/5).

Θυμίζουμε ότι ο δράστης αρνιόταν οποιοδήποτε συμμετοχή του στο έγκλημα, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει τις έρευνες και να τις στρέψει αλλού. Με τον εντοπισμό του αυτοκινήτου ομολόγησε ότι σκότωσε τον Δημήτρη Γραικό, ζητώντας από τους αστυνομικούς να τον μεταφέρουν στην περιοχή για να υποδείξει που ακριβώς έκρυψε τη σορό του.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του γραφείου Ενημέρωσης δημοσιογράφων Θεσσαλονίκης, Α/Β` Χρήστο Δημητρακόπουλο, το αγροτικό όχημα του Γραικού, βρέθηκε σε αρκετά μεγάλο βάθος θαμμένο σε θέση ανατροπής. Η σορός βρέθηκε σε σημείο κοντά στο όχημα.

Σύμφωνα με την αστυνομία δεν προκύπτει εμπλοκή άλλου προσώπου στην υπόθεση, ενώ τα κίνητρα φαίνεται πως ήταν καθαρά οι οικονομικές διαφορές που είχαν, καθώς ο δράστης φέρεται πως χρωστούσε χρήματα στον Γραικό. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν προκύπτει ότι χρησιμοποιήθηκε κάποιο αντικείμενο, όπως όπλο ή μαχαίρι, για τη δολοφονία.

Όλα έγιναν στις 3/11/2016 μετά από μια οικονομική δοσοληψία μεταξύ θύματος και δράστη και αφού οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί στο σφαγείο της περιοχής. Ο Γραικός που πούλησε μοσχάρια στον 49χρονο, φεύγοντας από το σφαγείο, πήγε στην ιδιοκτησία του δράστη, ο οποίος έφτασε μετά από λίγο. Κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ο 49χρονος δολοφόνησε τον Γραικό, κρύβοντας αμέσως τη σορό και το όχημα, που ήταν και τα μόνα στοιχεία που μπορούσαν να τον συνδέσουν με το έγκλημα.

Όπως ανέφεραν οι αξιωματικοί της αστυνομίας, στο διάστημα των περίπου 2,5 ετών ερευνών, εξετάστηκαν δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα αγροτικών και παραποτάμιων εκτάσεων, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η αστυνομία ερεύνησε περίπου 40 μάνδρες αυτοκινήτων, τόσο στο νομό Θεσσαλονίκης, όσο και σε όμορους νομούς, αναζητώντας το χαμένο αυτοκίνητο του Γραικού.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε ο κ. Ζησιμόπουλος σε όλο το προσωπικό του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που έκλεισε με επιτυχία τον κύκλο ερευνών της. Επίσης στο προσωπικό του τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφαλείας, στο προσωπικό της Διεύθυνσης Μη Στελεχωμένων Αεροσκαφών της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού Ξηράς που συμμετείχαν και συνέδραμαν στις έρευνες, όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Επίσης τον διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα και την ερευνητική του ομάδα, τον τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων και τον κ.Αθανασίου για τη συνδρομή τους στην εκσκαφή του χώρου και στις έρευνες στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και την αερολέσχη Θεσσαλονίκης η οποία υποστήριξε τις έρευνες από αέρος.

Πηγή: grtimes.gr

Διαβάστε περισσότερα