ΔΝΤ: Η συμφωνία στο Eurogroup βελτιώνει τις προοπτικές πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές

Θετικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής της αποστολης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν όσον αφορά τις προοπτικές πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές μετά την ιστορική συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής».

«Αυτήν τη στιγμή θεωρούμε ότι η ρεαλιστική πρόβλεψη για τη μακροπρόθεσμη πραγματική ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι 1% ετησίως. Οι δικές μας έρευνες υποδεικνύουν ότι μια χώρα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα μεγαλύτερα του 1,5% του ΑΕΠ για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», αναφέρει στη συνέχεια για τα πρωτογενή πλεόνασματα.

Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Ντόλμαν επισημαίνει πως η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα παραμένει αρνητική. «Με την κατάλληλη εργαλειοθήκη να έχει πλέον θεσμοθετηθεί, έχουν ξεκινήσει οι αγοραπωλησίες, και πιστεύουμε πως οι Αρχές πρέπει να θέσουν πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης της έκθεσης τραπεζών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Τέλος, σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος, ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου αναφέρει χαρακτηριστικά, «εμείς θα ενεργήσουμε εντός του δικού μας πλαισίου μετα-προγραμματικής παρακολούθησης, του PPM, που ενεργοποιείται σε όλες τις χώρες που προσέφυγαν στο ΔΝΤ και στις οποίες το Ταμείο είναι εκτεθειμένο».

πηγή