Διπλωματικό «μπρα ντε φερ» για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ – Στήριξη Άγκυρας μετά τις απειλές Ρωσίας

  • Στο προσκήνιο εκ νέου η κόντρα Μόσχας – Άγκυρας με «φόντο» αυτή τη φορά την ΠΓΔΜ
  • Οι απειλές για βέτο της Ρωσίας ακολουθήθηκαν από την καθυστερημένη στήριξη της Τουρκίας
  • Τι δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ

Το δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν έφερε σωρεία αντιδράσεων μόνο στο εσωτερικό της χώρας και στο πολιτικό προσκήνιο της Ελλάδας, αλλά αποτέλεσε αφορμή για να ξεσπάσει μια «υπόγεια» διπλωματική κόντρα μεταξύ Μόσχας και Τουρκίας.

Αναλυτικότερα, με μια μικρή χρονοκαθυστέρηση τη στήριξή του εξέφρασε την Τετάρτη το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ΠΓΔΜ,  τη στήριξή του στα Σκόπια για πλήρη ένταξη της χώρας σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ibna, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Η Τουρκία αναγνωρίζει τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” με το συνταγματικό της όνομα από την ίδρυσή της. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την φιλική χώρα “Μακεδονία” για την ευημερία και την ασφάλειά της αλλά και για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, όπως άλλωστε κάνουμε και μέχρι σήμερα».

Aπειλεί η Ρωσία με βέτο στον ΟΗΕ για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

Μια ημέρα πριν, άκυρο χαρακτήρισε την Τρίτη το ρωσικό ΥΠΕΞ το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, καταγγέλλοντας για μία ακόμη φορά τις πιέσεις της Δύσης στους Σκοπιανούς, αλλά και τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ έμμεσα απείλησε με βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υποστηρίζει μάλιστα ότι έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το «μακεδονικό» σύνταγμα.

Διαβάστε περισσότερα