Διαπόμπευσαν δήμαρχο στη Βολιβία – Νεκρός και ένας φοιτητής στις συγκρούσεις (video)

Στη δημόσια διαπόμπευση της δημάρχου μίας μικρής πόλης της Βολιβίας προχώρησε ομάδα διαδηλωτών, αναγκάζοντας την να περπατήσει ξυπόλητη στους δρόμους, καλύπτοντας την με κόκκινη μπογιά και κόβοντας της τα μαλλιά.Νεκρός και φοιτητής από τις διαδηλώσεις.

Πλέον ο απολογισμός των διαδηλώσεων που άρχισαν τη Βολιβία πριν από δύο και πλέον εβδομάδες, μετά την αμφισβητούμενη από την αντιπολίτευση επανεκλογή του Έβο Μοράλες στην προεδρία στις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, ανέρχεται σε τρεις νεκρούς.

Η αντιπολίτευση δεν αποδέχεται το εκλογικό αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για «νοθεία». Οδομαχίες μεταξύ υποστηρικτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, που συγκλονίζουν τη λατινοαμερικάνικη χώρα τις τελευταίες μέρες.

Η Πατρίσια Άρτσε, η οποία ανήκει στο κυβερνών κόμμα «Mas», υπέστη τον εξευτελισμό από διαδηλωτές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, στο πλαίσιο των νέων επεισοδίων που ξέσπασαν αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, ομάδα αντικυβερνητικών διαδηλωτών είχε μπλοκάρει μία γέφυρα στη Βίντο, μία μικρή πόλη της επαρχίας Κοτσαμπάμπα στην κεντρική Βολιβία, κατά τη διάρκεια προεκλογικής κινητοποίησης. Κάποια στιγμή, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες μεταξύ των διαδηλωτών, ότι δύο «σύντροφοι» τους σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συμπλοκής με οπαδούς του προέδρου Έβο Μοράλες, με αποτέλεσμα μία οργισμένη ομάδα διαδηλωτών να αρχίσει να κατευθύνεται προς το δημαρχείο της πόλης.

Οι διαδηλωτές ήταν πεπεισμένοι ότι η δήμαρχος είχε επιστρατεύσει παρακρατικά στοιχεία, με σκοπό να διαλύσει το «μπλόκο» της γέφυρας, κατηγορώντας την ως υπεύθυνη για τους δύο προαναφερθέντες θανάτους, ο ένας εκ των οποίων επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα.

Την ώρα που το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε «φόνισσα, φόνισσα», μερικοί διαδηλωτές με μάσκες στα πρόσωπα τους την πήραν από το δημαρχείο και τη μετέφεραν στη γέφυρα. Εκεί, την ανάγκασαν να γονατίσει, και στη συνέχεια της έκοψαν τα μαλλιά και την έλουσαν με κόκκινη μπογιά. Επίσης, την ανάγκασαν να υπογράψει την παραίτηση της. Ακόμη, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ορισμένα σημεία του δημαρχείου, μεταξύ των οποίων και στο γραφείο της, ενώ έσπασαν και πολλά τζάμια στην πρόσοψη του κτηρίου.

****

Σημειώνεται πως ένας φοιτητής 20 ετών έχασε τη ζωή του την Τετάρτη (06/11) κατά τη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές προσκείμενους στην αντιπολίτευση και υποστηρικτές της κυβέρνησης του προέδρου Έβο Μοράλες στην Κοτσαμπάμπα, στην κεντρική Βολιβία.

Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση που επικαλέστηκαν βολιβιανά ΜΜΕ, ο διαδηλωτής που υπέκυψε εισήχθη στα επείγοντα περιστατικά με «σοβαρό κρανιακό τραυματισμό, κάταγμα της βάσης του κρανίου» και βρισκόταν ήδη σε κώμα. Άλλοι περίπου είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια στην Κοτσαμπάμπα.

Ο Εβο Μοράλες, πρόεδρος της Βολιβίας από το 2006, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου με ποσοστό 47,08%, έναντι 36,51% του κεντρώου Κάρλος Μέσα, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Η αντιπολίτευση δεν αποδέχεται το εκλογικό αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για «νοθεία».

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: Διαπόμπευσαν δήμαρχο στη Βολιβία – Νεκρός και ένας φοιτητής στις συγκρούσεις (video)altsantiri

Διαβάστε περισσότερα