Δεν πήρε οριστικές αποφάσεις για ESM και «κορωνο-ομόλογα» το Eurogroup – Όλα κρίνονται στη Σύνοδο Κορυφής

Στη τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη (26/03) θα ληφθούν, τελικά, οι αποφάσεις για τους όρους χρήσης των πιστωτικών γραμμών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και την αξιοποίηση των «κορονο-ομολόγων» στη μάχη κατά της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με όσα προέκυψαν στο Eurogroup της Τρίτης (24/03)… Είναι, πάντως, έτοιμο το ESM να μπει στη «μάχη» κατά των επιπτώσεων του κορονοϊού με 410 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του Μάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωσή της τηλεδιάσκεψης.

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης της Ευρωομάδας ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο διαβεβαίωσε πως όλη η ενέργεια και η προσοχή του συμβουλίου είναι στραμμένη σε πρωτοβουλίες που θα αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού. Ο ίδιος είπε πως εξετάσθηκε να καταστεί δυνατή μια προληπτική γραμμή πίστωσης από τον ESM, με κάθε χώρα να μπορεί να αντλεί έως και 2% του ΑΕΠ της από τον Μηχανισμό. Όπως είπε, αυτή η γραμμή πίστωσης θα είναι ένα τοίχος προστασίας διαθέσιμο για όλα τα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τον κ. Σεντένο οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Συμβούλιο Κορυφής της Πέμπτης (26/03).

Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας ανέφερε πως η ζώνη του ευρώ διαθέτει διάφορα εργαλεία στη διάθεση της και τα κορονο-ομόλογα (coronabond) είναι ένα από αυτά. «Θα πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις και να σχηματισθούν συναινέσεις», είπε ο Μάριο Σεντένο.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε πως οι αποφάσεις τόσο για την ενισχυμένη πιστοληπτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, όσο και την περαιτέρω εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην αύξηση της ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ευρωζώνης θα ληφθούν σύντομα.

Και ο Επίτροπος από την πλευρά του ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξουν συναινέσεις για το θέμα των κορονο- ομολόγων. Ο Πάολο Τζεντιλόνι ξεκαθάρισε πως η ευρωζώνη θα είναι σε ύφεση το 2020 και πως το βάθος της ύφεσης αυτής θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως στη φάση αυτή δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για το βαθμό της ύφεσης.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως η προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL του ESM είναι η ενδεδειγμένη για την τρέχουσα κρίση του κορονοϊού, προσθέτοντας πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός θα μπορούσε να διαθέσει σε κάθε χώρα χρηματοδότηση ίση με το 2% του ΑΕΠ της ή και περισσότερη. Όπως ξεκαθάρισε, μια τέτοια γραμμή θα έπρεπε να αποτελέσει την επείγουσα απάντηση στην κρίση του κορονοϊού.

Ειδικότερα ανέφερε πως από τα υφιστάμενα εργαλεία το πλέον χρήσιμο είναι η προληπτική γραμμή (PCCL) που θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις χώρες-μέλη. Είναι θέμα των επιμέρους κρατών αν θα τη δεχτούν. Αν το αιτηθούν οι χώρες θα μπορούν να λάβουν 2% του ΑΕΠ τους. Σε περίπτωση που γίνει αίτηση τα χρήματα θα δοθούν σε πρώτη φάση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πληροφορίες που μεταδόθηκαν από διεθνή Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν πως η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τάχθηκε στο Eurogroup υπέρ της έκδοσης κορονο- ομολόγων, φέρεται, ωστόσο, να ξεκαθάρισε πως η χρήση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής τύπου ECCL από ένα κράτος μέλος δεν θα ήταν ικανή για να έχει πρόσβαση το κράτος αυτό στο πρόγραμμα OMT της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πληροφορίες από insider.gr

Πηγή: Δεν πήρε οριστικές αποφάσεις για ESM και «κορωνο-ομόλογα» το Eurogroup – Όλα κρίνονται στη Σύνοδο Κορυφήςaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα