Δεν κάνει πίσω η Τουρκία: Για 10η μέρα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis – Εικονικές αερομαχίες στο Αιγαίο (video)

Για 10η ημέρα το «Oruc Reis» πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδευόμενο από τουρκικά πλοία, σε διάταξη που δείχνει ότι είναι σαν να κάνει έρευνες, έχοντας απλωμένα τα καλώδια του, τα οποία φτάνουν σε μήκος τα 10 χιλιόμετρα. Υπενθυμίζεται ότι η παράνομη Navtex της Τουρκίας έχει ισχύ έως τις 23 του μήνα.

Παράλληλα, έντονη ήταν και την Τετάρτη (19/08) η αεροπορική δραστηριότητα από την πλευρά της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, 12 τουρκικά αεροσκάφη (οκτώ F-16), δυο ελικόπτερα και δυο CN-235, τα οποία προσπαθούσαν να εντοπίσουν τα ελληνικά υποβρύχια, προχώρησαν σε συνολικά 29 παραβιάσεις. Οι επτά εξ αυτών σημειώθηκαν από οκτώ μαχητικά F-16 και οι 22 από δυο κατασκοπευτικά CN-235.

Την ίδια ώρα σημειώθηκαν και τρεις εικονικές αερομαχίες με ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, ενώ καταγράφηκαν και οκτώ παραβάσεις του εναέριου χώρου πάνω από το Βορειοανατολικό, το Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Μεγάλες ζημιές στο «Kemal Reis»

Το ρήγμα που υπέστη το τουρκικό πλοίο από την φρεγάτα «Λήμνος», φτάνει, τελικά, τα τρία μέτρα, έχει μήκος ένα μέτρο, ενώ το βάθος του σύμφωνα με τα στοιχεία του Πολεμικού Ναυτικού, προσεγγίζει τα τρία μέτρα.

Παράλληλα, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές στο υπόστεγο που βρίσκεται το ελικόπτερο της τουρκικής φρεγάτας, ενώ είναι άγνωστο αν έχει χτυπηθεί και αυτό. Η τουρκική φρεγάτα, σημειώνεται ότι «κρύφτηκε» από την Άγκυρα στην περιοχή της Κύπρου, μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη, όταν απειλήθηκε θερμό επεισόδιο, ενώ συνόδευε το «Orus Reis».

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε περισσότερα