«Γκάζια» από την Κομισιόν για ληξιπρόθεσμες οφειλές και εκκρεμείς συντάξεις

Οι καθυστερήσεις στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η αύξηση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης ήταν τα δύο στοιχεία που δεν άρεσαν στους θεσμούς όπως λεπτομερέστατα εξηγείται στην έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Ιούνιο έφτασαν το 1.5 δισ. ευρώ, ποσό που είναι κατά 667 εκατ. ευρώ υψηλότερο από αυτό που είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι θα έπιανε στην προσπάθειά της να μηδενίσει σταδιακά αυτά τα χρέη.

Αναφορικά με τις συντάξεις, οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευθεί για επικαιροποίηση των στόχων στο τέλος του επόμενου μήνα. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η αύξηση στις εκκρεμείς αιτήσεις ήταν από τους βασικούς παράγοντες για τους οποίους ήρθαν τα… γκάζια από τους θεσμούς.

Εύσημα 

Η Κομισιόν έδωσε και εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων τονίζει ότι κατάφερε έως σήμερα να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού και έχει πάρει πολλά μέτρα για να περιορίσει το κοινωνικό και οικονομικό κόστος του, αλλά σημειώνει ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία αναμένεται να είναι, παρά ταύτα, ισχυρός και η οικονομία είναι πιθανό να επηρεασθεί περισσότερο από ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ, λόγω του μεγάλου τουριστικού τομέα και, γενικότερα, του μεγάλου τομέα των υπηρεσιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες υπήρξε πρόοδος τους τελευταίους μήνες, η Κομισιόν αναφέρει ιδιαίτερα την ολοκλήρωση της νομοθετικής πρότασης για την πλήρη αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου. Σημειώνει ακόμη την καθιέρωση του νέου, ευρύτερου προσωρινού πλαισίου για την εργασία, το οποίο παρέχει ευελιξία στις εταιρείες να προσαρμόσουν τα ωράρια εργασίας τους καθώς και αποζημίωση στους εργαζόμενους για τις ώρες που δεν έχουν εργαστεί, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν θα στηρίξει το πλαίσιο αυτό με το ποσό των 2,7 δισεκ. ευρώ.

 

Διαβάστε περισσότερα