Γιατί όλος ο κόσμος μιλά σήμερα για το video «Ο αδερφός μου»; Η Αλεξάνδρα Μανουσάκη απαντά…

Συνέντευξη: Μαρία Νιάρχου

Αυτοκίνητα και μηχανές στις ράμπες αναπήρων. Τραπεζάκια και καρέκλες σε διαβάσεις τυφλών. Άνθρωποι που περπατούν χωρίς να σέβονται τον διπλανό τους κι άλλοι που οδηγούν σαν να είναι δικός τους ο δρόμος.

Βλέμματα λύπησης και δυσφορίας προς τα άτομα με κινητικά προβλήματα και πόλεις που δεν τους σέβονται.

«Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν». Αυτό είναι το μήνυμα της Αλεξάνδρας Μανουσάκη, της γυναίκας που είχε την ιδέα για το βίντεο που κατέκλυσε από χθες το ελληνικό διαδίκτυο και μαζί με τον σκηνοθέτη, Θοδωρή Παπαδουλάκη, έγινε πραγματικότητα.

Η Αλεξάνδρα Μανουσάκη, δημιουργός της καμπάνιας #RespectLife, μίλησε στο altsantiri.gr, τονίζοντας ότι μέσα απ’ αυτή την προσπάθεια θέλει να στρέψει την προσοχή στην έλλειψη σεβασμού που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα στις πόλεις της Ελλάδας.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αμερική κι έχω μια ανάπηρη αδερφή 43 χρονών που ζει εκεί. Πριν τρία χρόνια η αδερφή μου ήρθε στα Χανιά για τον γάμο μου. Με τον ερχομό της εδώ είδαμε πόσο δύσκολο είναι ένας ανάπηρος άνθρωπος να μετακινηθεί στους δρόμους της πόλης. Αυτό βέβαια είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες τις πόλεις της χώρας, όχι μόνο στα Χανιά», δήλωσε η Αλεξάνδρα Μανουσάκη.

«Τότε μου ήρθε και η ιδέα για ένα βίντεο που θα ευαισθητοποιήσει τους πολίτες. Προσέγγισα την εταιρία παραγωγής, του Θοδωρή Παπαδουλάκη και του μίλησα για την ιδέα μου. Η εταιρία μού παρουσίασε πέντε σενάρια κι εγώ διάλεξα αυτή που είδατε», συνέχισε.

Για την έκταση που πήρε το βίντεο και τα πολλά σχόλια θαυμασμού η Αλεξάνδρα Μανουσάκη δήλωσε: «Χαίρομαι πολύ που το βίντεο είχε τόσο μεγάλη απήχηση και η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα καθόλου».

Μίλησε και για κάποια αρνητικά σχόλια που υπήρχαν στο διαδίκτυο σύμφωνα με τα οποία το βίντεο προωθεί τη βία και την αυτοδικία. «Αυτό που με σόκαρε είναι τα αρνητικά σχόλια που είδα. Διάβασα σχόλια που γράφουν πως το βίντεο προωθεί τη βία. Δεν σχολιάζουν αυτούς που παρκάρουν στις ράμπες αναπήρων ή αυτούς που πίνουν τον καφέ τους πάνω στις διαβάσεις τυφλών, αλλά στέκονται στην αντίδραση του νεαρού πρωταγωνιστή. Στέκονται στις ζημιές που προκαλούνται στο αυτοκίνητο. Με στεναχωρεί που δεν βλέπουν την κοπέλα που πέφτει από το αναπηρικό καροτσάκι. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να νιώσεις απόλυτα τον θυμό αν δεν έχεις στην οικογένειά σου κάποιον ανάπηρο άνθρωπο. Νομίζω πως όλες αυτές οι παρατηρήσεις είναι άσκοπες».

«Το βίντεο δεν μπορεί να αλλάξει τη νοοτροπία του κόσμου ή τους δρόμους της χώρας. Σίγουρα όμως μπορεί να γίνει η αρχή μιας συζήτησης γύρω από το θέμα. Εμείς αν θέλουμε να βοηθήσουμε, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τώρα τη συμπεριφορά μας. Να μην παρκάρουμε στις ράμπες, να μην πίνουμε καφέ πάνω στις διαβάσεις τυφλών και να μην κοιτάμε με δυσφορία τα αναπηρικά καροτσάκια. Αυτό είναι μια καλή αρχή».

Τέλος, η κα. Μανουσάκη δήλωσε πως η αδερφή της δεν έχει δει ακόμη το βίντεο. «Θα το δούμε μαζί σε λίγες ημέρες που θα την επισκεφθώ», κατέληξε.

Διαβάστε περισσότερα