Γερμανικό πλοίο ζητά άδεια από την Τουρκία για έρευνες μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου, σύμφωνα με τη «Μιλιέτ»

Γερμανικό πλοίο ζήτησε άδεια από την Τουρκία, κι όχι από την Ελλάδα ή την Κύπρο, προκειμένου να διεξάγει έρευνες ανοιχτά της Κύπρου μέχρι την Κρήτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Μιλιέτ». Η τουρκική εφημερίδα τονίζει ότι το γεγονός θα προκαλέσει την οργή Αθήνας και Λευκωσίας, στο άρθρο της με τίτλο «Άδεια από την Τουρκία που θα τρελάνει Ελλάδα και Κύπρο».

Όπως αναφέρει η «Μιλιέτ», το πλοίο «Maria S. Merian», που ανήκει στο πανεπιστήμιο Αμβούργου και είναι ένα από τα πιο γνωστά ερευνητικά πλοία της Γερμανίας, ζήτησε άδεια από τις τουρκικές αρχές, προκειμένου να διεξαγάγει έρευνες ανοιχτά της Κύπρου και για τον λόγο αυτό η Άγκυρα προέβη σε σχετικές Navtex.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Τουρκία εξέδωσε χθες νέα Navtex για μια περιοχή 580 χλμ. μήκους και 25 χλμ. πλάτους, σε ένα πεδίο ευθύνης της Κύπρου και της Ελλάδας (στην Πάφο, από τα ανοιχτά της Κύπρου μέχρι τα ανοιχτά της Κρήτης). Η Navtex εκδόθηκε από την Άγκυρα, προκειμένου να εξυπηρετήσει το γερμανικό πλοίο.

Παράλληλα, εκδόθηκε και δεύτερη Navtex από την Τουρκία για τη θαλάσσια περιοχή 25 χλμ. νοτίως της Κρήτης.

Σύμφωνα πάντα με την τουρκική εφημερίδα, εξαιτίας των Νavtex που εκδίδει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα για τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, εμποδίζοντας έτσι το ιταλικό γεωτρύπανο να διεξάγει έρευνες, Ελλάδα και Κύπρος παραπονέθηκαν στη Γερμανία και στις Βρυξέλλες για το γεγονός αυτό, ωστόσο τώρα το γερμανικό πλοίο ζήτησε την άδεια της Τουρκίας για να προβεί στις δικές του έρευνες σε αυτή την περιοχή.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Τουρκία έδωσε τη σχετική άδεια στο γερμανικό πλοίο, που θα διεξάγει έρευνες σχετικά με τη θερμότητα, την αφαλάτωση και το νερό.

(sigmalive.com)

πηγή