«Βόμβα» από Μίχαλο: Όσα γίνουν με τους πλειστηριασμούς θα ανατρέψουν τα πάντα (video)

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου στην εκπομπή του OPEN Tv «Ωρα Ελλάδος 07:00», προέβλεψε ότι αυτά που έρχονται -όχι μόνο στο θέμα της πρώτης κατοικίας, με τους χιλιάδες πλειστηριασμούς αλλά και στα επιχειρηματικά δάνεια- θα ανατρέψουν τα πάντα σε ό,τι αφορά στο επαγγελματικό γίγνεσθαι.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μίχαλο το 60% των ελληνικών μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν πρόβλημα με κόκκινα δάνεια, ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό.

Ο ίδιος τόνισε ότι «κατά τη διάρκεια της μνημονιακής επιτροπείας ήταν λανθασμένη η πολιτική -στην οποία είχαν συναινέσει οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις- σε ό,τι αφορά στη διευθέτηση των κόκκινων δανείων. Θα έπρεπε να έχουμε πάει σε ένα σύστημα όπως αυτό που ισχύει στην Κύπρο: να δίνει, δηλαδή, τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε προτού η τράπεζα μεταβιβάσει κάποιο δάνειο σε funds, να μπορεί να διαπραγματευθεί οποιοδήποτε δάνειο ο κάθε επιχειρηματίας. Διότι εδώ, πάμε στο άλλο άκρο και θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μια κυβερνητική παρέμβαση για το όλο θέμα, αφού δεν μιλάμε μόνο για αισχροκέρδεια».

Το µπαράζ πλειστηριασµών από την Πρωτοµαγιά, όταν θα σταµατήσει να υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας, φαίνεται πως έχει θορυβήσει το οικονοµικό επιτελείο. Τις τελευταίες ηµέρες αναζητά τρόπους ώστε να πιέσει ακόµα περισσότερο τους «κόκκινους» δανειολήπτες να ρυθµίσουν τα δάνειά τους, προτάσσοντας τον φόβο των πλειστηριασµών, ακόµα και τον κίνδυνο να χάσουν όλη την περιουσία τους. Την ίδια ώρα, πιέσεις ασκούνται και στην αντίπερα «όχθη».

Τι θα περιλαμβάνει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας

Τράπεζες και funds καλούνται από το υπουργείο Οικονοµικών να προχωρήσουν σε περισσότερες ρυθµίσεις δανείων αλλά και σε «κουρέµατα». Η πίεση στους δανειολήπτες φαίνεται πως έχει ήδη αποδώσει καρπούς. Τους τελευταίους µήνες όλο και περισσότεροι σπεύδουν στις τράπεζες για να ρυθµίσουν τα δάνειά τους, ενώ µόνο το β’ εξάµηνο του 2019 σχεδόν 100.000 κόκκινα δάνεια, συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ, µπήκαν σε ρύθµιση. Με τη σειρά τους, οι τράπεζες φαίνεται πως προχωρούν σε διακανονισµούς δανείων, ωστόσο το «κενό» επικοινωνίας είναι µε τα funds, που έχουν στα χέρια τους κόκκινα δάνεια πολλών δισ. ευρώ, µεταξύ των οποίων και πολλά στεγαστικά.

Ορισµένες από τις εταιρείες διαχείρισης δανείων έχουν προχωρήσει σε «κουρέµατα» δανείων σε πολίτες που το έχουν πραγµατικά ανάγκη. Ωστόσο το οικονοµικό επιτελείο θεωρεί πως πρόκειται για λίγες και µεµονωµένες περιπτώσεις. Ο φόβος του υπουργείου Οικονοµικών είναι ότι αν δεν υπάρξουν συντονισµένες κινήσεις από όλα τα funds, δεν αποκλείεται να γίνουν µαζικοί πλειστηριασµοί πρώτης κατοικίας, κάτι που ενέχει τεράστιο κοινωνικό και πολιτικό κόστος.

Πηγή: «Βόμβα» από Μίχαλο: Όσα γίνουν με τους πλειστηριασμούς θα ανατρέψουν τα πάντα (video)altsantiri

Διαβάστε περισσότερα