Βρούτσης για αναδρομικά: Μόνο για τις κύριες συντάξεις η απόφαση του ΣτΕ (video)

Περισσότεροι από 2,2 εκατ. συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις τους με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, η απόφαση αφορά 1 εκατ. 766.00 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και 496.000 συντάξεις του δημοσίου. «Μόνο για τις κύριες συντάξεις η απόφαση του ΣτΕ», υπογράμμισε…

Με βάση τα όσα αναφέρει και η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείο Εργασίας, που κατατέθηκε, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά αλλά μόνο για τις κύριες συντάξεις και όχι για δώρα και επικουρικές. Μετά και τη σχετική απόφαση του ΣτΕ

Ο Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΣΚΑΪ» είπε ότι η κυβέρνηση συμμορφώνεται απόλυτα στην απόφαση και θα δώσει αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους που έχει περικοπεί η κύρια σύνταξή τους και όχι μόνο στους 250.000 ενάγοντες και απαιτούντες.

Πρόσθεσε ότι τα χρήματα θα δοθούν εφάπαξ, εντός του 2020, «κάτι που δε συνάδει με τα σενάρια ότι θα κάνουμε περικοπές, ότι θα μειώσουμε, ότι θα δώσουμε σε δόσεις. Όχι. Θα τα δώσουμε όλα τα χρήματα σε όλους τους συνταξιούχους», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

«Μόνο για τις κύριες συντάξεις η απόφαση του ΣτΕ»

Στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης πως η απόφαση δεν αφορά μόνο τις κύριες αλλά και τις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα, ο κ. Βρούτσης επέμεινε ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορά τις κύριες συντάξεις.

Στις επικρίσεις ότι εκείνοι που μένουν εκτός είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει απόλυτα την απόφαση του ΣτΕ και δεν μπορεί να πει τίποτα παραπάνω σε αυτό το θέμα.

Πότε θα κατατεθεί η τροπολογία για τους συνταξιούχους του δημοσίου

Ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι σήμερα κατατέθηκε η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, ενώ για τον δημόσιο τομέα θα ακολουθήσει αντίστοιχη διάταξη, μόλις εκδοθεί απόφαση από το ελεγκτικό συνέδριο.

«Να τελειώνουμε μια για πάντα με τις δικαστικές εκκρεμότητες»

Στο ερώτημα εάν θα μπορεί κάποιος που θα εισπράξει τα αναδρομικά αυτά, να διεκδικήσει επιστροφή σε επικουρικές και δώρα, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αυτή, θέλει να τελειώσει μια για πάντα με δικαστικές εκκρεμότητες με τις αντισυνταγματικές αμφισημίες με το ασφαλιστικό».

«Υποκριτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ»

Για την κριτική του Αλέξη Τσίπρα (τόνισε πως η κυβέρνηση κάνει «κούρεμα» 60% στα αναδρομικά των συνταξιούχων) στη Βουλή, ο υπουργός είπε ότι είναι άκρως υποκριτική και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τον Ιούνιο του 2015 όταν κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές, έκρυψε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και το λύνει τώρα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, «με έντιμο και ευθύ τρόπο».

Δείτε όσα είπε ο Γιάννης Βρούτσης για τα αναδρομικά:

Σημειώνεται ότι «βολές» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με την ανακοίνωσή του για την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους αφήνοντας εκτός τα δώρα και τις επικουρικές, εξαπέλυσε η Έφη Αχτσιόγλου, Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για «μια πρωτοφανή, αντισυνταγματική ενέργεια της κυβέρνησης και για μια κατάφωρα άδικη ενέργεια εις βάρος των δικαιωμάτων των συνταξιούχων».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ

Διαβάστε περισσότερα