Βάζει «φωτιά» ο Ερντογάν – Στο φως απόρρητα έγγραφα της Συνθήκης της Λωζάνης

  • Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συγκεντρώνει τα επίσημα έγγραφα από τη Γαλλία, με σκοπό να τα κάνει ψηφιακά και στη συνέχεια να τα δώσει στη δημοσιότητα
  • Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «ήττα» του Κεμάλ Ατατούρκ, τονίζοντας πως «σήμερα η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι πλέον νίκη για την Τουρκία»

Αυξάνονται καθημερινά οι προκλητικές δηλώσεις και κινήσεις του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο πλαίσιο και της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, ο «σουλτάνος» έδωσε εντολή να δημοσιοποιηθούν απόρρητα έγγραφα της Συνθήκης της Λωζάνης, σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα yeniakit.com.tr.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συγκεντρώνει τα επίσημα έγγραφα από τη Γαλλία, με σκοπό να τα κάνει ψηφιακά και στη συνέχεια να τα δώσει στη δημοσιότητα.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «ήττα» του Κεμάλ Ατατούρκ, τονίζοντας πως «σήμερα η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι πλέον νίκη για την Τουρκία».

Να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν θέτει από το 2016 το θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη; Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη Συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».

Φωτογραφία: Wikipedia

πηγή