Αυτό είναι το Manuhrin MR-35 – Το «όπλο γροθιά» που χρησιμοποίησε η ΕΛΑΣ στο Κουκάκι (video)

Τη χρήση συσκευών τύπου Manuhrin παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε με επίσημη ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία, όσον αφορά στα όσα έγιναν στη χθεσινή επιχείρησή της στο Κουκάκι.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη θύελλα αντιδράσεων και καταγγελιών για αστυνομική βία και αυθαιρεσία χθες, Τετάρτη στο Κουκάκι, ο τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης έδωσε στη δημοσιότητα μια ιατρική γνωμάτευση, σύμφωνα με την οποία, μια γυναίκα τραυματίστηκε από πλαστική σφαίρα.

Η αποκάλυψη ανάγκασε την ΕΛΑΣ να εκδώσει ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους, όπου είναι επικίνδυνη η χρήση χημικών», αλλά «χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin, οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου 15 μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς».

Τι είναι λοιπόν το όπλο Manuhrin;

Τα γαλλικά όπλα Manuhrin MR-35 ή «όπλα γροθιά» χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από ειδικές δυνάμεις, καθώς απαιτείται ειδική εκπαίδευση για τη χρήση τους. Τα όπλα Manuhrin εκτοξεύουν βολίδες καουτσούκ σε μέγεθος μπάλας πινγκ πονγκ με ταχύτητα 112 μέτρων το δευτερόλεπτο.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν ειδικοί, μια λάθος βολή στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρό τραυματισμό.

Ττο «Wound Ballistics» του Beat P. Kneubuehl αναφέρει τα τραύματα που μπορεί να προκληθούν από την κινητική ενέργεια ενός βλήματος:

-Ενέργεια μεταξύ 40 και 120 Joules μπορεί να προκαλέσει τραύματα (μώλωπες, εκδορές, κάταγμα πλευρών, διάσειση, τύφλωση και βλάβη οργάνων που βρίσκονται κοντά στο δέρμα όπως το ήπαρ)
-Με ενέργεια πάνω από 120 Joules θα πρέπει να αναμένονται σοβαρές βλάβες όπως σύνθλιψη ιστών/θλάσεις, κάταγμα κρανίου, ρήξη νεφρού ή καρδιάς και βαριά αιμορραγία.

Πίνακας θεωρητικών πιθανοτήτων για θανατηφόρο τραύμα από το συγκεκριμένο όπλο:

Τα όπλα αυτά χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα μόνο από τα ΕΚΑΜ, ενώ όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ, στην επιχείρηση στο Κουκάκι έγινε «περιορισμένη χρήση».

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το εν λόγω όπλο απασχολεί την επικαιρότητα. Η πρώτη καταγγελία για χρήση του είχε γίνει στις 25 Ιανουαρίου του 2013 από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τα επεισόδια για τον ΧΥΤΑ στην Κερατέα. Τότε, το θέμα είχε φτάσει στη Βουλή μετά από ερώτηση 27 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια. «Δεν έχει γίνει, έως 6 Φεβρουαρίου 2013, χρήση όπλων τύπου Manuhrin κατά τη διάρκεια συναθροίσεων- συγκεντρώσεων, όπως αυτές ορίζονται από το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία», είχε απαντήσει τότε ο κ. Δένδιας.

Πηγή: Αυτό είναι το Manuhrin MR-35 – Το «όπλο γροθιά» που χρησιμοποίησε η ΕΛΑΣ στο Κουκάκι (video)altsantiri

Διαβάστε περισσότερα