Αυτά τα θαλάσσια κομμάτια διεκδικεί η Τουρκία από την Ελλάδα και την Κύπρο (αναλυτικοί χάρτες)

Στη δημοσιότητα δόθηκε την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου η  εργασία του αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλίας-Αεροπορίας-Συνόρων, πρέσβη Τσαγατάι Ερτζίγιες, με τις ζώνες θαλάσσιων δικαιοδοσιών που έχει κηρύξει ή διεκδικεί η Άγκυρα .

Η έκθεση  με ημερομηνία 20.12.2019 και τίτλο: «Ανατολική Μεσόγειος Οριοθέτηση Ζωνών Θαλάσσιων Δικαιοδοσιών – Οι πολιτικές και νομικές θέσεις της Τουρκίας» παρουσιάζει και εξηγεί με χάρτες τις θαλάσσιες ζώνες που διεκδικούν όλες οι πλευρές στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και του ψευδοκράτους.

Η έκθεση αποκαλεί μάλιστα τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου «μαξιμαλιστικές» και «παράνομες» από άποψη διεθνούς δικαίου (σελ 4) ενώ στη συνέχεια και στη σελίδα 5 παρουσιάζει σε ποια σημεία γύρω από την Κύπρο συγκρούονται τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της κάθε πλευράς, αλλά και πού διατηρεί αυτή τη στιγμή ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα η Τουρκία.

Στην επόμενη σελίδα παρουσιάζονται όλα τα τεμάχια όπως τα έχει χωρίσει η Άγκυρα καλύπτοντας όλη σχεδόν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Κύπρου και του Καστελορίζου δεν αναγνωρίζονται στο χάρτη του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Στην 28σέλιδη έκθεση, όπως αναφέρει sigmalive.com, παρατίθενται επίσης αποφάσεις (με χάρτες) διεθνών δικαστηρίων σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών άλλων χωρών τις προηγούμενες δεκαετίες, ενώ στο τέλος παρουσιάζεται το ιστορικό της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας για την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δείτε όλη την έκθεση

(Με πληροφορίες και εικόνες από sigmalive.com)

Πηγή: Αυτά τα θαλάσσια κομμάτια διεκδικεί η Τουρκία από την Ελλάδα και την Κύπρο (αναλυτικοί χάρτες)altsantiri

Διαβάστε περισσότερα