Απύθμενο θράσος: Καστελόριζο και νησιά κοντά στην Ανατολία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα

Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών «αποφάσισε» ότι το Καστελόριζο αλλά και νησιά που βρίσκονται κοντά στην Aνατολία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα.

Την ευθύνη για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο την έχουν η Ελλάδα και η Κύπρος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι «με τις μαξιμαλιστικές τους απαιτήσεις και τις παράνομες τους ενέργειες».

«Αυξάνει περισσότερο την ένταση, με την δικαιολογία της αλληλεγγύης, η άνευ όρων υποστήριξη που δίνει η Ε.Ε με την δικαιολογία της αλληλεγγύης , σε αυτό το δίδυμο που θέλει να αγνοήσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο», συνέχισε ο Ακσόι.

«Δεν έχει το δικαίωμα να μας επικρίνει η Ευρώπη»

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας συνέχισε το… παραλήρημα, με επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που, όπως είπε, «δεν έχει το δικαίωμα να επικρίνει και να ζητάει τον τερματισμό των δραστηριοτήτων ερευνών υδρογονανθράκων εντός της της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας.

«Καλούμε την Ε.Ε και τις χώρες μέλη της, με την δικαιολογία της αλληλεγγύης της ένωσης, να μην υποστηρίξουν τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα δεν είναι αρχιπελαγικό κράτος. Κυρίως το Καστελόριζο αλλά και νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ανατολία, δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα αυτό είναι εναντίον στο διεθνές δίκαιο και τα δεδικασμένες αποφάσεις», συνέχισε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Δεν κάνει βήμα πίσω η τουρκική πλευρά παρά τις κυρώσεις

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας «διαμαρτυρήθηκε» γιατί… όταν η Άγκυρα «τονίζει την ανάγκη του διαλόγου και της διπλωματίας, η Ε.Ε οδηγείται στην ρητορική των κυρώσεων. Αυτό δεν βοηθάει στην επίλυση των παρόντων προβλημάτων και αυξάνει την αποφασιστικότητα της χώρας μας» και πρόσθεσε πως «η Τουρκία παρά τις παράνομες συμμαχίες που δημιουργούνται εναντίον της, θα συνεχίσει να υποστηρίζει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα της όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων. Αν υπάρχει ειλικρινής βούληση της επίλυσης του ζητήματος, πρέπει η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση πρέπει να δουν πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί να πάψουν να κινούνται με τους λανθασμένους υπολογισμούς αυτών που βρίσκονται από πίσω τους. Aν η Ε.Ε επιθυμεί λύση στην ανατολική Μεσόγειο τότε πρέπει να συμπεριφερθεί αμερόληπτα και πρέπει να γίνει ένας έντιμος διαμεσολαβητής».

Με σαφές μήνυμα στην Άγκυρα να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο ολοκληρώθηκε στο Βερολίνο το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich).

Στην προτροπή προς την Τουρκία να μην προχωράει σε μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησαν, λοιπόν, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

«Η Τουρκία να αποφύγει τις προκλήσεις στις οποίες επιδίδεται» τόνισαν χαρακτηριστικά οι δύο Ευρωπαίοι, υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για να ανοίξει ο διάλογος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ανέφερε ότι είμαστε σαφείς ως προς την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο. Σημείωσε, επίσης, ότι μόνο με διάλογο θα αποφευχθεί η κρίση και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει τις προκλήσεις, στις οποίες επιδίδεται. Ο Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες και ανέφερε χαρακτηριστικά πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα αυτό, τότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα, εννοώντας τον κατάλογο κυρώσεων που έχει συζητηθεί σήμερα.

Ευχαρίστησε επίσης τη Γερμανία για τις προσπάθειες που κατέβαλε για να βρεθούν λύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα – Κύπρο και Τουρκία, τονίζοντας πως θα πρέπει να βρεθεί ένα μονοπάτι για να γίνουν υγιέστερες οι σχέσεις ανάμεσα σε Ευρώπη και Τουρκία. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Ζοζέπ Μπορέλ, επιβεβαίωσε πως κατέθεσε προτάσεις κυρώσεων κατά της Τουρκίας ενώ προχώρησε και σε μία γενική ανάλυσή τους.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μου είχε ζητήσει να παρουσιάσω προτάσεις. Παρουσίασα τι μπορούμε να κάνουμε. Πρώτα είναι πιθανές κυρώσεις κατά ατόμων, μετά κατά κεφαλαίων και πλοίων, μπορούμε να ασκήσουμε κυρώσεις για συμμετοχή σε ενέργειες που θεωρούμε παράνομες, απαγορεύοντας τη χρήση ευρωπαϊκών πόρων, τεχνολογίας κλπ. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε μέτρα κατά δράσεων σε διάφορους τομείς, όπου η τουρκική οικονομία σχετίζεται περισσότερο με την ευρωπαϊκή.

Γενικότερα πάντως εστιάζουμε σε ό,τι έχει να κάνει με ενέργειες που θεωρούμε παράνομες, Αρχικά πάντως είναι οι κυρώσεις κατά ατόμων αλλά υπάρχουν πολλές υποδομές και πολλές οικονομικές πτυχές που συνδέονται με αυτές τις ενέργειες και αυτές θα πρέπει να στοχεύσουμε πριν πάμε σε ευρύτερης κλίμακας κυρώσεις», είπε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας.

Ο κατάλογος του Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος παρουσιάστηκε προφορικά ενόψει περαιτέρω διαμόρφωσης του, παραπέμπεται πλέον στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Οι ηγέτες των κρατών – μελών θα αποφασίσουν ποιες επιλογές θα υιοθετήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού καναλιού Alpha, o κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τα ακόλουθα: 

  1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
  2. Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.
  3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
  4. Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ
  5. Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.
  6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban)
  7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Δένδιας: Η Ελλάδα κέρδισε την υποστήριξη όλων των εταίρων στο άτυπο Συμβούλιο

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ εμφανίστηκε και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Η Ελλάδα», είπε, «κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της. Ήταν σημαντικό ότι, κατά την άτυπη αυτή συζήτηση, είναι άτυπο Συμβούλιο, δεν καταλήγει σε αποφάσεις, αλλά παρά ταύτα, υπήρξε ένα σαφές κλίμα. Και αυτό το σαφές κλίμα ήταν απολύτως υποστηρικτικό για τη χώρα και απεικονίστηκε στα συμπεράσματα του Ύπατου Εκπροσώπου, ο οποίος, απ’ ότι ξέρω, έχει ήδη κάνει σχετικές δηλώσεις. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα παρουσιασθούν στο Συμβούλιο Αρχηγών στο τέλος Σεπτεμβρίου,  αν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση απ’ την τουρκική πλευρά και διάλογος. Άρα λοιπόν, νομίζω ότι η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει από αυτό το Συμβούλιο. Μία κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου».

Στο ερώτημα τι μπορούμε να περιμένουμε για το διάστημα μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής ο κ. Δένδιας είπε: «Τι μπορούμε να ελπίζουμε, μπορώ μόνο να σας πω. Εγώ, αυτό που θα ήθελα να ελπίζω είναι ότι η Τουρκία θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις προκλήσεις, θα σταματήσει τις αυθαίρετες ενέργειες, θα σταματήσει τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, και από εκεί και πέρα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για τη μία υπαρκτή διαφορά, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες. Με ποιο πλαίσιο αναφοράς όμως; Πάντα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Τέλος, στο ερώτημα ποια είναι η κόκκινη γραμμή, ο κ. Δένδιας είπε: «Το Σύνταγμα της χώρας. Η προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

«Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον, την ανακοίνωση από πλευράς του κυρίου Ζοζέπ Μπορέλ του καταλόγου των επιλογών κυρώσεων σε σχέση με την Τουρκία. Το θεωρούμε αυτό απόλυτη αναγκαιότητα ώστε να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στη Μεσόγειο», είχε πει ο Νίκος Δένδιας πριν από την έναρξη του συμβουλίου την Παρασκευή (28/08). Όπως είχαν πράξει και άλλοι υπουργοί Εξωτερικών χωρών της ΕΕ. 

Μέρκελ: Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Αθήνα στα θέματα που έχει δίκιο

Νωρίτερα, τη θέση ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «έχουν την υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα, στα θέματα που έχει δίκιο», εξέφρασε η Άγκελα Μέρκελσε δηλώσεις της κατά την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

«Θέλουμε αποκλιμάκωση, να μιλήσουμε και με τις δυο πλευρές. Δε μίλησα και δε θα μιλήσω σήμερα με τον Ερντογάν. Έχουμε τακτική επικοινωνία μεταξύ και μόλις μιλήσουμε θα σας ενημερώσω», είπε ακόμα, όταν ρωτήθηκε για τα ελληνοτουρκικά και με δεδομένο πως η Γαλλία έχει ταχθεί ανοιχτά στο μέρος της Ελλάδας. H ίδια υποστήριξε, μάλιστα, ότι έχει συζητήσει έντονα το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

«Πρέπει να πάρουμε σοβαρά στα όσα λένε οι φίλοι μας Έλληνες, πρέπει να τους στηρίξουμε στα θέματα που έχουν δίκιο, αλλά δε θέλουμε περαιτέρω κλιμάκωση. Και για να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, πρέπει κάποιος να μιλάει και με τις δυο πλευρές», υπογράμμισε ακόμα και συνέχισε: «Με τον πρόεδρο Μακρόν έχω μιλήσει εντατικά για τον ρόλο της Γαλλίας. Είναι μια σύγκρουση ανάμεσα σε δυο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και προφανώς σ’ αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να διευθετηθεί». 

Οι δηλώσεις της γερμανίδας Καγκελαρίου έρχονται την ώρα που συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη γερμανική πρωτεύουσα, για τον κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Διαβάστε περισσότερα