Απρόσμενη ανακάλυψη στο Τατόι: Βρέθηκαν οι βασιλικές άμαξες – «Κανείς δεν ήξερε πού βρίσκονταν»

Τέσσερις από τις βασιλικές άμαξες του κτήματος Τατοΐου, μεταξύ των οποίων και η κλειστή άμαξα, εντοπίστηκαν από την Διεύθυνση Συντήρησης του υπουργείου Πολιτισμού, όπως ενημερώνει το Σωματείο Φίλοι Κτήματος Τατοΐου.

«Μέχρι σήμερα ουδείς ήταν σίγουρος για το πού βρίσκονται και σε ποια κατάσταση. Είναι τουλάχιστον τέσσερις, μεταξύ των οποίων και η κλειστή άμαξα, η πιο σημαντική της βασιλικής συλλογής, με την οποία έγινε ο γάμος της βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας», συμπληρώνει.

Όπως πληροφορεί ο σύλλογος, η άμαξα αγοράστηκε από τον βασιλιά Γεώργιο Α’ περί το 1871, ενώ αρχικά ανήκε στον κόμη του Σαμπόρ, πρώην δούκα του Μπορντό, γνωστό και ως Ερρίκο Ε’ των νομιμοφρόνων. Η άμαξα τροποποιήθηκε όταν πάνω από τους θυρεούς του γαλλικού οίκου ζωγραφίστηκαν οι θυρεοί της ελληνικής δυναστείας.

«Στο αμέσως προσεχές διάστημα το υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσει με τα πρώτα σωστικά μέτρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας οι άμαξες βρίσκονται, ευτυχώς ακόμα, σε καλή κατάσταση», ενημερώνει το σωματείο, τονίζοντας ότι με την εξέλιξη αυτή διασφαλίζεται η δημιουργία Μουσείου Βασιλικών Αμαξών και Αυτοκινήτων στο Τατόι.

«Η πρόταση του Συλλόγου στην οποία και θα επιμείνουμε μέχρι το τέλος, είναι το νέο μουσείο να χωροθετηθεί στο νέο Βουστάσιο όπου υπάρχει αρκετός χώρος για να εκτεθούν όλα τα βασιλικά αυτοκίνητα και οι άμαξες αλλά και να γίνει το καφέ και το πωλητήριο του μουσείου», τονίζουν οι Φίλοι του Κτήματος Τατοΐου, προτείνοντας ο ίδιος χώρος «να γίνει και ένα μουσείο της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής του κτήματος με τα παλιά εργαλεία και όλα τα τεκμήρια γύρω από την λειτουργία του κτήματος των 42.000 στρεμμάτων».

Διαβάστε περισσότερα