Απρόοπτο με Μακρόν στη Σύνοδο Κορυφής: «Ετοιμάστε το αεροπλάνο μου να είναι standby»

Οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών καλά κρατούν και οι προβλέψεις ότι θα είναι πολύωρες και… «αιματηρές» επιβεβαιώνονται στο έπακρο.

Μέχρι και λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, δεν είχε βρεθεί χρυσή τομή και μάλιστα τα πράγματα δεν εξελίσσονταν καθόλου καλά σε ό,τι αφορούσε τη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δημοσιογράφος του Politico μετέδωσε ότι μετά το τέλος του δείπνου του με τους ηγέτες της Σουηδίας, της Δανίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας κι αντιλαμβανόμενος ότι πέφτει πάνω σε τοίχο, ο Εμάνουελ Μακρόν, φανερά εκνευρισμένος, ζήτησε από τους συνεργάτες του να είναι stand-by το προεδρικό αεροσκάφος σε περίπτωση που θελήσει να αποχωρήσει πρόωρα από τις Βρυξέλλες.

Η είδηση αυτή δεν επιβεβαιώνεται από τη γαλλική προεδρία και κάποιοι εκτιμούν ότι ίσως αποτελεί και κίνηση που θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης, δεν παύει όμως να μαρτυρά ότι η Ευρώπη, σε ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα, ίσως το πιο σοβαρό των τελευταίων ετών, μόνο ενωμένη δεν είναι…

«Βρισκόμαστε σε τέλμα»

Κάτι ανάλογο άλλωστε παραδέχθηκε νωρίτερα με δηλώσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook και ο Τζιουζέπε Κόντε.

«Βρισκόμαστε σε τέλμα. Τελικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ΄ότι είχε προβλεφθεί. Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία ακόμη συζητάμε και που δεν καταφέρνουμε να λύσουμε», τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Αναζητούμε και πρέπει να βρούμε μια σύνθεση των διαφόρων θέσεων, διότι είναι προς το συμφέρον όλων. Πρέπει να διατηρήσουμε, όμως, και τις σημαντικότερες συνισταμένες, αρχίζοντας από το ότι τα μέσα πρέπει να είναι ουσιαστικά και ανάλογα με την υφιστάμενη κρίση. Τουτέστιν αποτελεσματικά. Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, συλλογική, σταθερή και ισχυρή».

Η νέα πρόταση του Σαρλ Μισέλ

Οι προσπάθειες εξεύρεσης συμφωνίας ξεκίνησαν στις 12:00 (ώρα Ελλάδος) και όλοι γνώριζαν εξ αρχής ότι πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση.

«Διεκδικούμε ο,τι καλύτερο για την Ελλάδα και Ευρώπη. Αν δεν συμφωνήσουμε, το διακύβευμα είναι μεγάλο για ολόκληρη την Ευρώπη. όλοι πρέπει να κάνουν κάποιους μικρούς συμβιβασμούς και κάποιες χώρες δεν το καταλαβαίνουν», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Η νέα πρόταση που έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με την οποία οι επιχορηγήσεις θα έχουν ύψος 450 δισ. ευρώ αντί για 500 δισ, ενώ το σύνολο του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει 750 δισ. ευρώ. Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται ένας μηχανισμός για την επιτήρηση/εποπτεία του Ταμείου σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν κάνει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν και o οποίος θα ονομάζεται SUPER EMERGENCY BRAKE

Η Παρασκευή ήταν μια δύσκολη μέρα, διότι όλες οι πλευρές είχαν έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με παγιωμένες θέσεις. Βόρειοι και Νότιοι δεν έδειχναν ίχνος υποχώρησης ούτε όταν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρότεινε να το ξανασκεφτούν, υπενθυμίζοντας το πολιτικό μήνυμα που χρειάζεται να σταλεί για ενότητα και αλληλεγγύη.

Ταύτιση στις απόψεις Μητσοτάκη – Μακρόν

Νωρίτερα μέσα στη μέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Eμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΑΚΡΟΝ

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Να σημειωθεί ότι ο έλληνας πρωθυπουργός ήταν παρών στον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων.

Εκτός από την Ελλάδα μετείχαν η Δανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Διαβάστε περισσότερα