Απομακρύνεται όλο και περισσότερο η Τουρκία από τη Δύση – Συνάντηση με τη Ρωσία για κοινό στρατηγικό σχεδιασμό

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Πέμπτη 28 Μαρτίου πως ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα συμμετάσχει στην 7η σύνοδο της κοινής ομάδας στρατηγικού σχεδιασμού Ρωσίας- Τουρκίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας και της οποίας θα προεδρεύει ο ίδιος με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η εν λόγω συνεργασία αποτελεί έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν. Οι δυο υπουργοί θα συζητήσουν περιφερειακά και διεθνή θέματα, μεταξύ των οποίων η κατάσταση στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, στην Υπερκαυκασία και την Κεντρική Ασία.

Εκτός των άλλων οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη τις διμερούς εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, μεταξύ των οποίων η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία, του σταθμού «‘Ακουγιου» και την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, όπως και ζητήματα που αφορούν την απλούστευση των διαδικασιών για τις αμοιβαίες επισκέψεις πολιτών των δύο χωρών.

Να σημειωθεί πως στις ΗΠΑ, Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές κατέθεσαν νομοσχέδιο προκειμένου να μην δοθούν τα μαχητικά F-35 στην Τουρκία, ενώ έχει δοθεί ήδη τελεσίγραφο πως τα μαχητικά δεν θα δοθούν εάν δεν αγοραστεί από τη χώρα και το πυραυλικό σύστημα Patriot.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα