Αποκαλύψεις «φωτιά» για Ασάνζ – Ο Τραμπ τού προσέφερε χάρη, υπό έναν όρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσέφερε στον Τζούλιαν Ασάνζ απονομή χάριτος αν υποστηρίξει ότι η Ρωσία δεν είχε καμία εμπλοκή στη διαρροή emails του Δημοκρατικού κόμματος, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν την Τετάρτη σε δικαστήριο του Λονδίνου ενόψει της έναρξης της δικαστικής μάχης του ιδρυτή του Wikileaks να εμποδίσει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Ο δικηγόρος του Ασάνζ, Έντουαρντ Φιτζέραλντ, όπως σημειώνει ο Guardian, αναφέρθηκε σε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πρώην γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Ντάνα Ροχραμπάτσερ είχε δει τον Ασάνζ όταν αυτός βρισκόταν στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, τον Αύγουστο του 2017.

“Η κ. Ροχραμπάτσερ πήγε να δει τον κ. Ασάνζ και, κατόπιν εντολής του προέδρου, του προσέφερε απονομή χάριτος ή κάποια άλλη διέξοδο αν ο κ. Ασάνζ…υποστηρίξει ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τις διαρροές του Δημοκρατικού κόμματος” είπε ο δικηγόρος στο δικαστήριο.  Η δικαστής δήλωσε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία είναι αποδεκτά.

Οι ΗΠΑ θέλουν ο Ασάνζ να εκδοθεί για να καθίσει στο σκαμνί για 18 κατηγορίες. Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος κινδυνεύει με φυλάκιση 175 ετών. Κατηγορείται ότι συνεργάστηκε με την πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ για τη διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων διαβαθμισμένων εγγράφων.

Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε τον ισχυρισμό των δικηγόρων του Τζούλιαν Ασάνζ ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή στον πρώην γερουσιαστή Ντάνα Ροχραμπάσερ να προσφέρει στον ιδρυτή του WikiLeaks χάρη ως αντάλλαγμα μια δήλωσή του ότι η Ρωσία δεν είχε καμία εμπλοκή στη δημοσιοποίηση από τον ιστότοπο των emails του Δημοκρατικού Κόμματος το 2016.

“Ο πρόεδρος ούτε καν γνωρίζει τον Ντάνα Ροχραμπάσερ εκτός του ότι είναι πρώην γερουσιαστής”, δήλωσε η Στέφανι Γκρίσαμ, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

“Δεν έχει μιλήσει ποτέ μαζί του για αυτό το θέμα ούτε για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα. Είναι εντελώς μύθευμα και ένα απόλυτο ψέμα. Αυτό είναι πιθανώς μια εξαπάτηση (hoax) και ένα απόλυτο ψέμα από το Δημοκρατικό Κόμμα”, σημείωσε.

Πηγή: Αποκαλύψεις «φωτιά» για Ασάνζ – Ο Τραμπ τού προσέφερε χάρη, υπό έναν όροaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα