Αποκαλυπτική η έκθεση του ΟΟΣΑ για τη φορολογία στην Ελλάδα το 2015 – 2016

Πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων ανάμεσα στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ αναδεικνύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού, καθώς στη χώρα μας καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση «Tax Policy Reforms 2018» που δημοσιοποίησε ο ΟΟΣΑ το διάστημα 2007 – 2016 οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά 7,4%, ενώ μεταξύ 2015 και 2016 οι φορολογικές επιβαρύνσεις αυξήθηκαν κατά σχεδόν 3%.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ καταγράφεται έντονη τάση μείωσης των βαρών για τις επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να δώσουν περισσότερα κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα για επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης. Έτσι ο μέσος συντελεστής για τις επιχειρήσεις στα 34 μέλη του Οργανισμού έχει μειωθεί από 32,5% το 2000 σε 23,9% το 2018. Στη χώρα μας παραμένει μεταξύ των υψηλότερων, στο 29%, έχοντας μάλιστα αυξηθεί κατά τρεις μονάδες την τελευταία τριετία.

Από την άλλη, η φορολόγηση των ακινήτων αυξήθηκε το ίδιο διάστημα στα 20 από τα 34 μέλη του Οργανισμού. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών, με τον ΕΝΦΙΑ, να τη φέρνει στην έκτη θέση των αυξήσεων, μετά τη Βρετανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και τον Καναδά.

Ο ΟΟΣΑ κάνει επίσης μία αναφορά στα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση του εταιρικού φόρου στο 26%, όπως και για μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%, αλλά και στην προοπτική μείωσης του αφορολογήτου.

πηγή