Αντέδρασε η Άγκυρα στο «χαστούκι» από την ΕΕ: Υιοθετείτε προσέγγιση που προστατεύει τα τρομοκρατικά στοιχεία

Η Τουρκία αντέδρασε στις κυρώσεις και στις αποφάσεις της ΕΕ για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την εισβολή στη Συρία.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε και καταδίκασε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο και για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Η Άγκυρα θα εξετάσει σοβαρά τη συνεργασία της με το μπλοκ σε συγκεκριμένους τομείς εξαιτίας της «παράνομης και μεροληπτικής» συμπεριφοράς της ΕΕ, υπογραμμίζει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Παράλληλα επέκρινε έντονα την κριτική της ΕΕ για την επίθεση της Άγκυρας στη Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής, κάνοντας λόγο για «μια προσέγγιση που προστατεύει τους τρομοκράτες». «Το γεγονός ότι η ΕΕ υιοθετεί μια προσέγγιση που προστατεύει τα τρομοκρατικά στοιχεία είναι απαράδεκτη», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι σε κοινή δήλωσή τους οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν νωρίτερα τη Δευτέρα (14/10) την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και ανακοίνωσαν πως η Ένωση προετοιμάζει «περιοριστικά μέτρα» έναντι ατόμων και εταιριών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύτηκαν να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο, μετά το πέρας της συνεδρίασης, έκανε λόγο για ομόφωνη απόφαση. Τόνισε ότι παρά τις όποιες δυσκολίες, η ΕΕ παρουσίασε μια «ενιαία προσέγγιση» τόσο για τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, όσο και για το θέμα των παράνομων εξορύξεων στα ανοιχτά της Κύπρου.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι παραδέχθηκε πάντως, ότι υπήρξαν συμφωνίες αλλά και κάποιες διαφωνίες, όπως για το αν κάποιες ομάδες θεωρούνται τρομοκρατικές ή όχι, σε σχέση με την επέμβαση στη Συρία.

Πηγή: Αντέδρασε η Άγκυρα στο «χαστούκι» από την ΕΕ: Υιοθετείτε προσέγγιση που προστατεύει τα τρομοκρατικά στοιχείαaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα