«Ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές το επόμενο δίμηνο», σύμφωνα με Τσακαλώτο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές το επόμενο δίμηνο άφησε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι «κοιτάμε μακροπρόθεσμα» και ότι η όποια απόφαση δεν θα είναι πολιτική αλλά τεχνοκρατική και ο ΟΔΔΗΧ θα αποφασίσει πότε είναι οι συνθήκες κατάλληλες.

«Ότι πήραμε τα 10 χρόνια, ότι έχουμε ένα μαξιλάρι 25 δισ. ευρώ, μπορεί και λίγο περισσότερο, άρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα για δύο χρόνια, αυτό δεν μπορείς να το πεις αποτυχία, ειδικά αν αρχίσουν –που ήδη έχουν αρχίσει- να πέφτουν τα επιτόκια μας. Νομίζω ότι δείχνει για ποιο λόγο είναι μια καλή συμφωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο έλληνας ΥΠΟΙΚ στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΝΑ Channel Καβάλας

«Αν είναι τώρα να αγοράσει κάποιος ένα ομόλογο για δέκα χρόνια μπορεί να το αγοράσει γιατί ξέρουμε ότι έχουμε αυτόν τον διάδρομο. Αυτός ο διάδρομος δεν είναι μόνο για τους ξένους επενδυτές, είναι και για τους έλληνες επενδυτές και επομένως είναι στα χέρια της χώρας να το εκμεταλλευτεί», είπε.

Σε ερώτηση ποια είναι τα βήματα και οι κινήσεις που πρέπει να ακολουθηθούν από εδώ και στο εξής στο επόμενο δίμηνο, απάντησε πως: «δεν έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε. Τώρα κοιτάμε μπροστά εμείς, δηλαδή μπορεί να βγούμε στις αγορές, μέχρι εκεί, μπορεί και όχι -εμείς έχουμε δώσει την πολιτική κατεύθυνση στον ΟΔΔΗΧ, τον Οργανισμό που διαχειρίζεται το χρέος, που έχει ειδικούς για αυτό το θέμα. Δεν είναι πολιτική απόφαση, από εδώ και πέρα είναι τεχνοκρατική. Τώρα κοιτάμε πολύ πιο μακροπρόθεσμα. Κοιτάμε πώς θα κάνουμε βιώσιμη αυτή την ανάπτυξη που έχουμε, πώς δεν θα γυρίσουμε στο 2008».

Τέλος, για τις επαφές με οίκους αξιολόγησης στις ΗΠΑ που λαμβάνουν χώρα από χθες ανέφερε «οι αγορές θέλουν εκπαίδευση. Δεν είναι ότι καταλαβαίνουν όλα τα πράγματα, ασχολούνται με πάρα πολλές χώρες, ουσιαστικά όλες τις χώρες του κόσμου.

Άρα χρειάζεται να πάει ένας υπουργός Οικονομικών, χρειάζεται να πάει ο υπεύθυνος του ΟΔΔΗΧ που είναι ο υπεύθυνος που διαχειρίζεται το ελληνικό χρέος, που είναι ένας εξαιρετικός δημόσιος υπάλληλος που ξέρει πολύ καλά τα θέματα, θα έρθει μαζί μου και ο Γιώργος Χουλιαράκης, που έχει εμπεριστατωμένη γνώση ειδικά στα δημοσιονομικά και να αναλύσει το χρέος. Θα πάει μία ομάδα να εξηγήσει και στη Νέα Υόρκη και στην Βοστόνη ποιες είναι αυτές οι λεπτομέρειες πίσω από τη συμφωνία, που μας δίνει την αισιοδοξία να έχουμε αυτό τον καθαρό διάδρομο».

πηγή