«Ανοίγει» η κινεζική αγορά για τον κρόκο και τα ακτινίδια

Δύο πρωτόκολλα συνεργασίας στον τομέα των τροφίμων υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, μετά από συνάντηση που είχε με κροκοπαραγωγούς από την Κοζάνη.

Συγκεκριμένα, υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας για την εξαγωγή σαφράν, καθώς και πρωτόκολλο συνεργασίας για την εξαγωγή καρπών ακτινιδίων από την Ελλάδα στην Κίνα.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε πως η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την ασιατική χώρα ήρθε αμέσως μετά από αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα για την προστασία 100 προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης, όπως η φέτα, η μαστίχα Χίου, τα κρασιά Σάμου κ.α. και εκτίμησε ότι τα ελληνικά προϊόντα αποκτούν ένα πολύ σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην τεράστια αγορά της Κίνας».

Σε αναφορά τους στους δασμούς των ΗΠΑ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Υπουργός δήλωσε ότι εξακολουθούν να γίνονται προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα των ροδάκινων.

Κράτησε» χαμηλούς τόνους σχετικά με τις επιπτώσεις στη φέτα, καθώς όπως τόνισε «υπάρχουν ζητήματα ερμηνειών ως προς τη δασμολογική κλάση που θα πρέπει να καταταγεί».

Για δικαίωση όλων των προσπαθειών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να εισέλθει στην κινεζική αγορά ο κρόκος Κοζάνης, μίλησε ο Πρόεδρος Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών του Νομού Κοζάνης, Νίκος Πατσούρας.

Όπως ανέφερε, ο κρόκος δεν είναι άγνωστο προϊόν στην Κίνα καθώς χρησιμοποιείται «στην ομοιοπαθητική και τώρα προσπαθούμε να τους μάθουμε να το χρησιμοποιούν και στη μαγειρική τους».

«Από αύριο ξεκινάμε να εξάγουμε στην Κίνα. Είμαστε έτοιμοι εδώ και τρία χρόνια. Έχουμε πάρει μηχανήματα, έχουν εξοπλιστεί και είμαστε έτοιμοι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πατσούρας συμπληρώνοντας ωστόσο ότι « δεν θα καταφέρουμε να καλύψουμε όλη την αγορά της Κίνας αλλά να πάρουμε ένα μικρό κομμάτι αυτής».

Για εξονυχιστικούς ελέγχους προτού το προϊόν λάβει το «πράσινο φως» για την κινεζική έκανε λόγο ο Γραμματέας του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Βασίλης Μητσόπουλος.

Οι έλεγχοι έγιναν μεταξύ άλλων από τις τελωνειακές αρχές αλλά και του Οργανισμού Φαρμάκων της ασιατικής χώρας, προσθέτοντας ότι «τηρήθηκαν τα ποιοτικά πρότυπα και είμαστε πλέον σε θέση να προχωρήσουμε σε εξαγωγή του προϊόντος μας στην Κίνα».

Για «καλή ποιότητα» του ελληνικού Κρόκου μίλησε ο Χονγκ Γουέι Μπάι, εισαγωγέας κρόκου σε κινεζική εταιρία, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση πως οι πωλήσεις θα κυμανθεί σε καλά επίπεδα στην αγορά της ασιατικής χώρας.

Πηγή: «Ανοίγει» η κινεζική αγορά για τον κρόκο και τα ακτινίδιαaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα