Ανθρωποκτονία από πρόθεση στους δράστες του Φιλοπάππου – Πώς στήθηκε το καρτέρι (video)

  • Ο εισαγγελέας απήγγειλε στους τρεις συλληφθέντες ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση
  • Συντονισμένη ήταν η επιχείρηση  της ΕΛ.ΑΣ. στην Ειδομένη για τη σύλληψη των δύο Πακιστανών
  • Καθοριστική ήταν η συνδρομή των συνοριοφυλάκων, οι οποίοι είχαν ενημερωθεί έγκαιρα από την αστυνομία
  • Στην επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν και θερμικές κάμερες για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα διαφυγής τους
  • Συνελήφθησαν χωρίς να αντισταθούν και έγινε άμεσα η μεταγωγή τους στην Αθήνα
  • Ομολόγησαν ότι απείλησαν την κοπέλα και τον 25χρονο με σπασμένα μπουκάλια και μαχαίρι

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται οι τρεις αλλοδαποί που προκάλεσαν στον λόφο Φιλοπάππου τον θάνατο του 25χρονου Νίκου Μουστάκα.  Ο εισαγγελέας τους απήγγειλε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ο ένας με καταγωγή από το Ιράκ συνελήφθη στην Αθήνα και άλλοι δύο που είναι από το Πακιστάν στην Ειδομένη λίγο πριν διαφύγουν από τη χώρα.

Συντονισμένη ήταν επιχείρηση στην Ειδομένη έστησε η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να συλλάβει τους δυο Πακιστανούς.  Η όλη επιχείρηση στην περιοχή ολοκληρώθηκε μέσα σε μία ώρα.

Συνελήφθησαν λίγο πριν περάσουν τα σύνορα προς στα Σκόπια, ενώ καθοριστική ήταν η συνδρομή των συνοριοφυλάκων, οι οποίοι είχαν ενημερωθεί έγκαιρα από την αστυνομία. Οι δύο Πακιστανοί βλέποντας ότι ο κλοιός είχε αρχίσει να σφίγγει είχαν καταφύγει στην Ειδομένη με στόχο να πάνε στα Σκόπια.

Συμβατικά αυτοκίνητα, περιπολικά και τζιπ της αστυνομίας «χτένιζαν» την περιοχή εδώ και πέντε ημέρες. Οι έρευνες γινόταν σε διάφορα σημεία της παραμεθορίου σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν οι αλλοδαποί, καθώς υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι θα προσπαθούσαν να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Την τελευταία εβδομάδα οι συνοριοφύλακες είχαν τα στοιχεία των δυο Πακιστανών, όπως και τις φωτογραφίες τους. Η ταυτοποίηση τους είχε γίνει από αστυνομικούς της ασφάλειας οι οποίοι είχαν αξιοποιήσει συγκεκριμένες πληροφορίες στην Αθήνα. Οι συνοριοφύλακες κινητοποιήθηκαν κάνοντας συνεχώς έλεγχους και περιπολίες.

Οι αστυνομικοί ήξεραν ότι οι Πακιστανοι ήταν στην περιοχή και είχαν εντοπίσει τα περάσματα που ενδεχομένως να χρησιμοποιούσαν. Είχαν καταφύγει σε χωράφια με καλλιέργειες για να μην γίνουν αντιληπτοί.

Κομβικό ρόλο έπαιξαν οι συνοριοφύλακες με την εμπειρία τους, καθώς ήξεραν την περιοχή, τις κρυφές διαδρομές και τα σημεία που χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να περάσουν παράνομα τα σύνορα. Στη συγκεκριμένη επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν και θερμικές κάμερες για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα διαφυγής τους.

Προσπάθησαν να διαφύγουν από ένα σημείο που ήταν 700μ. μακριά από τα Σκόπια. Οι θερμικές κάμερες, ωστόσο, εντόπισαν τους δύο πακιστανούς, τους ακινητοποίησαν οι αστυνομικοί και διαπίστωσαν ότι πρόκειται για τα άτομα που ήταν στον λόφο του Φιλοπάππου. Συνελήφθησαν χωρίς να αντισταθούν και έγινε άμεσα η μεταγωγή τους στην Αθήνα.

Πήραν προθεσμία να απολογηθούν

Το κατώφλι των δικαστηρίων της οδού Ευελπίδων πέρασαν το απόγευμα της Παρασκευής οι τρεις αλλοδαποί δράστες της ληστείας στον λόφο Φιλοπάππου που οδήγησε στον θάνατο τον 25χρονο. Έφτασαν εκεί κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας και χωρίς δικηγόρο και οδηγήθηκαν στο γραφείο του Εισαγγελέα.

Ο κάθε κατηγορούμενος έφτασε με ξεχωριστό αυτοκίνητο της ασφάλειας στην Ευελπίδων συνοδευόμενος από δύο αστυνομικούς. Στο σημείο υπήρχε και διμοιρία των ΥΜΕΤ μήπως κάποιοι από τους παριστάμενος τους προπηλακίσει.

Συνολικά παρέμειναν 45 λεπτά στο γραφείο του εισαγγελέα, στη συνέχεια οδηγήθηκαν στον ανακριτή και εκεί ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν. Το πιο πιθανόν είναι να απολογηθούν τη Δευτέρα.

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στους τρεις συλληφθέντες

Τη Δευτέρα το πρωί αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή οι τρεις συλληφθέντες (δύο Πακιστανοί και ένας Ιρακινός) για τη δολοφονία του 25χρονου στο λόφο του Φιλοπάππου, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

O αρμόδιος εισαγγελέας Πρωτοδικών άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ληστεία κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία και σύσταση συμμορίας.

Όσα έγιναν στου Φιλοπάππου – «Τον απειλούσαμε με σπασμένο μπουκάλι μέχρι που έπεσε»

Σοκάρει η ομολογία του ενός από τους συλληφθέντες της συμμορίας που λήστεψε τον 25χρονο στου Φιλοπάππου, ο οποίος έπεσε από τον βράχο και σκοτώθηκε.

Οι τρεις συλληφθέντες (δύο Πακιστανοί ηλικίας 17 και 28 ετών, και ο τρίτος ένας 25χρονος Ιρακινός), περιέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια πώς έδρασαν στου Φιλοπάππου. Όπως είπαν στους αστυνομικούς, ο ένας Πακιστανός τραβούσε την τσάντα της κοπέλας, ενώ οι άλλοι δυο – ένας, επίσης, Πακιστανός και ένας Ιρακινός – άρχισαν να απειλούν με σπασμένο μπουκάλι τον 25χρονο.

«Εγώ και ο άλλος συνεργός μου κρατούσαμε το σπασμένο μπουκάλι και φοβίζαμε το νεαρό για να μας δώσει το κινητό του. Εκείνος έκανε όλο και πιο πίσω πάνω στα βράχια και εμείς όλο και τον πλησιάζαμε με το σπασμένο μπουκάλι για να τον φοβίσουμε όλο περισσότερο. Τότε εκείνος έχασε την ισορροπία του και έπεσε…».

Αμέσως μετά, και ενώ ο 25χρονος ήταν νεκρός, οι δυο από τους αλλοδαπούς προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα ενώ ο τρίτος επέστρεψε στο κέντρο της Αθήνας σαν να μην συμβαίνει τίποτα, καθώς πίστευε ότι ποτέ δεν θα έφταναν στα ίχνη του.

 

πηγή