Ανατροπή στα σενάρια παράτασης – «Βέτο» από την Γαλλία για τις 22 Μαΐου

Μπορεί το προσχέδιο της συμφωνίας των 27 να υποστήριζε πως οι ηγέτες της ΕΕ είχαν αποφασίσει η παράταση να του Brexit να είναι μέχρι τις 22 Μαΐου, μια μέρα δηλαδή πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές  που θα διεξαχθούν το διάστημα 23-26  Μαΐου, όμως μια ανατροπή της τελευταίας στιγμής άλλαξε αυτό το πλάνο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο  πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουελ Μακρόν δεν φάνηκε διατεθειμένος να δώσει στη βρετανίδα πρωθυπουργό τον επιπλέον χρόνο και έτσι επιμένει πως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πρέπει να είναι η 7η Μαΐου.

Ένας διπλωμάτης είπε ότι η αναβολή αυτή «απλώς θα μας δώσει περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούμε για ένα Brexit άνευ συμφωνίας». Άλλοι ηγέτες πρότειναν να αφήσουν ανοιχτή την ημερομηνία ή να δώσουν πολύμηνη παράταση, μέχρι τα τέλη του έτους.

Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φάνηκε αντίθετος στη λογική του τελεσίγραφου και τάχθηκε υπέρ της παράτασης στις 22 Μαΐου

Όπως είπε, δεν έχει νόημα να κατατίθενται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «απειλές» που δεν είναι σε θέση να υλοποιηθούν, δηλαδή παράταση με την προϋπόθεση ότι θα περάσει η Συμφωνία για το Brexit από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Διότι αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, τότε θα βρεθούν εκτεθειμένοι οι ηγέτες της ΕΕ, προσέθεσε.

Ο κ.Τσίπρας είχε συνομιλία με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). Εκεί ο ηγέτης των Δημοκρατικών ανέφερε πως δεν πιστεύει ότι η Μέι θα επισκεφθεί ξανά τις Βρυξέλλες και το πιο πιθανό είναι να γίνουν εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στον Απρίλιο.

Διαβάστε περισσότερα