Αναστολή πρωταθλημάτων και στη Βραζιλία – Η δραματική έκκληση του Ζόρζε Ζεσούς (video)

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βραζιλίας (CBF) ανέστειλε και αυτή με τη σειρά της όλους τους εθνικούς αγώνες ποδοσφαίρου την Κυριακή (15/03), λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, διευκρινίζοντας πάντως πως εναπόκειται στις τοπικές ομοσπονδίες να αποφασίσουν αν θα σταματήσουν τα τοπικά κρατικά πρωταθλήματα.

Είχε προηγηθεί η δραματική έκκληση του προπονητής της Φλαμένγκο, Ζόρζε Ζεσούς, ο οποίος έχει χάσει φίλους του στην Πορτογαλία, αλλά και οι απειλές ομάδων, να μην κατέβουν στο γήπεδο. Τα ματς γινόντουσαν, άλλωστε, χωρίς κόσμο.

Το Κύπελλο Βραζιλίας, οι κορυφαίες κατηγορίες σε άνδρες και γυναίκες και δύο διοργανώσεις των πρωταθλημάτων Νέων σταματούν, λοιπόν, μέχρι νεοτέρας, σύμφωνα με τη CBF και δεν θα ξεκινήσουν πριν τον Μάιο του 2020.

«Σε σχέση με το κρατικό πρωτάθλημα, όσον αφορά την τοπική αυτονομία, οι κρατικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, οι οργανωτικές αρχές, θα πρέπει να αποφασίσουν για κάθε διοργάνωση» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Η απόφαση ελήφθη λίγες ώρες μετά την απειλή για απεργία από την Γκρέμιο, που εδρεύει στο Πόρτο Αλέγκρε, αν δεν διακόπτονταν οι ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.

Με λευκές μάσκες στο γήπεδο οι παίκτες

Με λευκές μάσκες μπήκαν στο γήπεδο οι ποδοσφαιριστές της Γκρέμιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι έπρεπε να αγωνιστούν υπό το φόβο του κορονοϊού.

Οι παίκτες, προεξάρχοντος του τεχνικού τους Ρενάτο Πορταλούπι βγήκαν από τα αποδυτήρια και παρατάχθηκαν με καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

«Αυτή η διαμαρτυρία καθιστά, σιωπηρά, την υποστήριξή μας για τη διακοπή του πρωταθλήματος. Η ζωή πρέπει να έχει προτεραιότητα» δήλωσε ο διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος της Γκρέμιο, Πάουλο Λουζ, στην ιστοσελίδα UOL. Ο αγώνας διεξήχθη με κλειστές πόρτες.

Την ίδια ώρα, ο προπονητής της Φλαμένγκο, Ζόρζε Ζεσούς, ζήτησε διακοπή του πρωταθλήματος, υπογραμμίζοντας ότι οι παίκτες πρέπει να προστατεύονται, αφού «δεν είναι υπεράνθρωποι». Πριν από τον αγώνα με την Πορτουγκέζα για το τοπικό πρωτάθλημα «Carioca», τόνισε: «Πρέπει να σταματήσουν όλοι οι αγώνες. Δεν αξίζει να παίζουμε χωρίς κόσμο. Δεν είναι υπεράνθρωποι οι παίκτες. Στην πατρίδα μου την Πορτογαλία, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, έχω χάσει από τον κορονοϊό φίλους μου».

Υπενθυμίζεται ότι η CONMEBOL έχει αναβάλει στη Νότια Αμερική όλους διεθνείς αγώνες (Copa Libertadores, Copa Sudaemericana), όπως έκανε και η FIFA για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2022 στη συγκεκριμένη ήπειρο.

Αναβάλλονται τα πρωταθλήματα ανά τον κόσμο

Εν τω μεταξύ, την απόφαση για την αναστολή του πρωταθλήματος μέχρι τις 29 Μαρτίου έλαβε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ιρλανδίας, λόγω του κορονοϊού. Μετά την προαναφερθείσα ημερομηνία θα επαναξεταστεί η κατάσταση κι ανάλογα θα αποφασιστεί τι θα γίνει.

Στην Φινλανδία η έναρξη του πρωταθλήματος μετατέθηκε για τον ερχόμενο Ιούνιο, στα μέσα Μαΐου θα γίνει η σέντρα στη Νορβηγία, ενώ έως το τέλος Μαρτίου θα ξεκινήσει η σεζόν στη Δανία.

Πηγή: Αναστολή πρωταθλημάτων και στη Βραζιλία – Η δραματική έκκληση του Ζόρζε Ζεσούς (video)altsantiri

Διαβάστε περισσότερα