Αναστασιάδης: Χώρα ταραξίας η Τουρκία

Ως χώρα ταραξία χαρακτήρισε την Τουρκία ο Νίκος Αναστασιάδης και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση προς τον τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις του αναφορικά με τις επιδιώξεις της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Μιλάμε, δυστυχώς για μια χώρα ταραξία η οποία διεκδικεί να θέσει υπό την κυριαρχία της όλη την Ανατολική Μεσόγειο και υπό τον έλεγχο της ένα σύνολο χωρών που διαβρέχονται από την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι και αδιανόητο και απαράδεκτο, όχι μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά και με βάση την πάγια πρακτική των φιλικών σχέσεων, της φιλίας που θα έπρεπε να διακρίνει γειτονικές χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς για τις θέσεις με τις οποίες θα πάει η Κύπρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είπε:

«Νομίζω ότι μέχρι στιγμής γίνεστε μάρτυρες των πολλαπλών προσπαθειών που καταβάλλονται σε συντονισμό με την Ελλάδα, τη Γαλλία και με άλλους εταίρους, και η προσπάθεια είναι να πετύχουμε ανάσχεση αυτής της ακατάσχετης αξίωσης της Τουρκίας να επιβάλει το δικό της διεθνές δίκαιο, δηλαδή την επεκτατική πολιτική που καταγράφεται μέσα από τις ενέργειες της».

Κλείνοντας και κληθείς να ερμηνεύσει τι εννοούσε ο κ. Μπορέλ δηλώνοντας χθες πως είναι η έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι «θα ενημερωθούμε σε λεπτομέρεια όταν θα βρίσκεται εκτός της τουρκικής επικράτειας. Μια πρώτη ενημέρωση έγινε προς τον υπουργό εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά για λεπτομέρειες θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε εν συνεχεία».

Διαβάστε περισσότερα