Αναθεώρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό ζήτησε ο Ερντογάν από τη Μέρκελ

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ είχε το απόγευμα της Παρασκευής (06/03) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με φόντο την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ζητώντας από την καγκελάριο της Γερμανίας αναθεώρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Τη Δευτέρα (09/03) θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, o «Σουλτάνος» είπε στην Άγκελα Μέρκελ πως η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία δε λειτουργεί και πρέπει να αναθεωρηθεί. Την ίδια ώρα που η ΕΕ στέλνει βοήθεια στην Τουρκία για το προσφυγικό, μετά τις πιέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η Κομισιόν στηρίζει την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, το γερμανικό ΥΠΕΞ έστειλε μήνυμα στην Τουρκία και αναφέρει: «Το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Δίκαιο δεν παραβιάζονται» από την Ελλάδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκελα Μέρκελ βρέθηκε τον Ιανουάριο στην Κωνσταντινούπολη όπου συναντήθηκε με τον τούρκο πρόεδρο κυρίως για το θέμα της Λιβύης.

Μίλησαν και για τη Συρία

Στην τηλεφωνική επικοινωνία τους αναφέρθηκαν και στις εξελίξεις στη Συρία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενημερώνει την καγκελάριο ότι η συμφωνία με τη Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Ιντλίμπ, έχει ως στόχο να προστατευθούν οι άμαχοι και οι Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται εκεί.

«Ο πρόεδρός μας ενημέρωσε τη Μέρκελ, τηλεφωνικά, για τη συμφωνία με τη Ρωσία για το Ιντλίμπ, σημειώνοντας ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τους Τούρκους στρατιώτες και θα διασφαλίσει την περιφερειακή σταθερότητα. Ζήτησε επίσης την αναθεώρηση της μεταναστευτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, δεδομένου ότι οι προηγούμενες συμφωνίες δεν λειτουργούν πλέον», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική κυβέρνηση.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μέρκελ τη Δευτέρα στο Βερολίνο

Την ώρα που η κατάσταση στο μεταναστευτικό βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί με την Τουρκία να εξαπολύει καθημερινά απειλές κατά της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ηγέτες της ΕΕ καταβάλουν μια πρώτη προσπάθεια προκειμένου να εξομαλυνθεί, και στο πλαίσιο αυτό η Άγκελα Μέρκελ θα τα πει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ξέροντας, πλέον, και τις απαιτήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του γερμανοελληνικού οικονομικού Φόρουμ που διοργανώνεται τη Δευτέρα (09/03) στο Βερολίνο, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, ανακοίνωσε τη συμμετοχή της καγκελαρίου και τη διμερή συνάντηση που θα έχει με τον έλληνα Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Ζάιμπερτ, η κ. Μέρκελ αναμένεται να μιλήσει στις 14:15 (τοπική ώρα).

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συνάντησης των δύο ηγετών, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ότι μπορεί κανείς να προβλέψει ότι σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η τρέχουσα κατάσταση κατά μήκος των ελληνικών χερσαίων και θαλασσίων συνόρων.

«Η καγκελάριος εκφράστηκε πολύ ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά την πρακτική του τούρκου προέδρου Ερντογάν και του άσκησε κριτική ότι έστειλε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε ένα αδιέξοδο, το οποίο για αυτούς σημαίνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση στα σύνορα που είναι για εκείνους κλειστά. Επισήμανε όμως επίσης και ότι η Τουρκία, λόγω της κατάστασης στον μαινόμενο συριακό πόλεμο και λόγω του γεγονότος ότι ήδη φιλοξενεί 3-4 εκατομμύρια πρόσφυγες, έχει να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος, μια δύσκολη κατάσταση και για αυτό έχει δικαιολογημένες προσδοκίες από την Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τοποθετήθηκε αυστηρότερα σε ό,τι αφορά το ίδιο θέμα, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι τόσο η καγκελάριος όσο και άλλα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης «δήλωσαν πολύ καθαρά πώς αξιολογούν την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκαν οι πρόσφυγες από τουρκικές ενέργειες».

«Ταυτόχρονα, η καγκελάριος είπε ότι «εξακολουθούμε να έχουμε κάθε συμφέρον να επιμείνουμε στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και ότι από ευρωπαϊκή πλευρά το κάνουμε και περιμένουμε αυτό να γίνει και από τουρκικής πλευράς», συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, για να καταλήξει επαναλαμβάνοντας ότι «το συμφέρον και των δύο πλευρών είναι στη συνέχιση αυτής της συνεργασίας στην μεταναστευτική πολιτική, όπως την ορίζει η συμφωνία».

Τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στο θέμα του προσφυγικού καταδίκασαν και οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ από το Ζάγκρεμπ.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, και οι 27 της ΕΕ στηρίζουν την απόφαση στήριξης για την Ελλάδα.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα πρόβαλε βίντεο ντοκουμέντο στην ΕΕ για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στα σύνορα του Έβρου. Επίσης, με επιστολή, 57 ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λύση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η Τουρκία δέχεται ευρωπαϊκά πυρά και της τονίζεται πως είναι απαράδεκτη η εργαλειοποίηση των μεταναστών, αλλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι όλο και πιο προκλητικός, αναφέροντας: «Δε θέλω να βρεθώ στον ίδιο χώρο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Πηγή: Αναθεώρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό ζήτησε ο Ερντογάν από τη Μέρκελaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα