Αναβρασμός στη Βόρεια Μακεδονία – Έκτακτο διάγγελμα Ζάεφ μετά το «όχι» της ΕΕ

Επέστρεψε από τις Βρυξέλλες στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, φέρνοντας ένα πολύ δυσάρεστο αποτέλεσμα, το «όχι» της Συνόδου Κορυφής στη διαδικασία ένταξης στην Ε, μετά το επίμονο «βέτο» της Γαλλίας.

Έτσι, μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας θα απευθυνθεί με διάγγελμα στον λαό ενώ προσανατολίζεται και στη σύγκληση ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ήδη ο πρόεδρος του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι δέχτηκε πρόσκληση από τον κ. Πενταρόφσκι για συνάντηση την Κυριακή.

Ο Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής στα Σκόπια και πραγματοποιεί συνεχώς κυβερνητικές συσκέψεις.

Τα Τίρανα και τα Σκόπια εξέφρασαν, από την πρώτη στιγμή, απογοήτευση για τη γαλλική πρωτοβουλία — με τη στήριξη της Ολλανδίας και της Δανίας — νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο υπουργών η οποία είχε αποτέλεσμα να αποτραπεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν επισήμανε πως οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να αθετούν τις υποσχέσεις τους.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τάχθηκε σθεναρά την Πέμπτη υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των δύο χωρών. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην Τουλούζη την Τετάρτη, η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι υποστηρίζει επίσης τη γαλλική θέση περί ανάγκης αναμόρφωσης των διαδικασιών διεύρυνσης.

Στο μεταξύ, με δηλώσεις του το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ να μην παραιτηθεί και να συνεχίσει τις προσπάθειες για ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.

Πηγή: Αναβρασμός στη Βόρεια Μακεδονία – Έκτακτο διάγγελμα Ζάεφ μετά το «όχι» της ΕΕaltsantiri

Διαβάστε περισσότερα