Αναβλήθηκε αιφνιδίως η επίσκεψη Λαβρόφ στην Τουρκία – Μήνυμα ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα για ΑΟΖ και νησιά

Αναβλήθηκε αιφνιδίως η επίσκεψη των ρώσων υπουργών Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού στην Τουρκία. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως αποφασίστηκε οι σχετικές συνομιλίες να πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία, χωρίς να κάνει γνωστό το λόγο της ακύρωσης.

Την ώρα που φέρεται να υπήρχαν επαφές ανάμεσα στη Μόσχας και την Άγκυρα για την παράδοση δεύτερης συστοιχίας S-400 στην Τουρκία. Μήνυμα ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα για ΑΟΖ και νησιά..

«Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας του υπουργού μας με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ σήμερα, αποφασίστηκε ότι οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα μεταξύ των υφυπουργών των δύο χωρών. Οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών των δύο χωρών για τη Λιβύη θα πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι νωρίτερα η Μόσχα είχε στείλει έμμεσο μήνυμα στην Άγκυρα δια στόματος του ρώσου πρέσβη στην Ελλάδα. Ο Αντρέι Μάσλοβ ερωτηθείς από το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ- ΜΠΕ) για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ σχολίασε πως τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και υπογράμμισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και αποφυγής προκλητικών ενεργειών.

«Ο μοναδικός φάρος για μας εδώ είναι το Διεθνές Δίκαιο. Η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ των νησιών, η απαγόρευση της απειλής ή χρήσης βίας είναι αυτονόητα πράγματα. Όποιος ενδιαφέρεται για το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, αρκεί να διαβάσει τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας 1982, π.χ. άρθρο 121 για τα νησιά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ρώσος πρέσβης και χαρακτηρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας τον ακρογωνιαίο λίθο του καθεστώτος των θαλασσών.

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της Μόσχας για τα μνημόνια Άγκυρας – κυβέρνησης Σάρατζ, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στη χώρα μας επισημαίνει πως η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά τη θέση της Ελλάδας για τα μνημόνια και είναι σε στενή επικοινωνία με την Αθήνα για το εν λόγω θέμα, ακόμα και σε επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών.

«Η Ρωσία εγκαίρως κάλεσε τα μέρη των μνημονίων να επιδείξουν πολιτική σύνεση και να αποφύγουν βήματα που μπορούν να οξύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στη Λιβύη και τη Μεσόγειο. Δώσαμε προσοχή στην αντίδραση και τις εκτιμήσεις της Ελλάδος, της Κύπρου, καθώς και της Αιγύπτου ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν συνάδει με τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και καταπατεί τα δικά τους συμφέροντα», σημείωσε ο Αντρέι Μάσλοβ.

Επιπλέον, τονίζει ότι η Ελλάδα ως χώρα της Μεσογείου, η οποία αντιμετωπίζει άμεσα τις αρνητικές συνέπειες της λιβυκής κρίσης, δικαιούται να συμμετέχει πλήρως στις πολυμερείς προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη.

Στη συνέχεια ο ρώσος πρέσβης εκφράζει τη θέση της Ρωσίας στο λιβυκό ζήτημα, ενώ για το μεταναστευτικό κύμα προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα παρατήρησε πως τα δυο τρίτα των μεταναστών δεν ήταν καν Σύροι, αλλά Αφγανοί, Ιρακινοί, πολίτες των αφρικανικών χωρών. «Ζήτημα καίριας σημασίας είναι η επιστροφή προσφύγων στη Συρία όπου η ειρηνική ζωή αποκαθίσταται», προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, ο Ρώσος πρέσβης τονίζει πως και οι δυο χώρες ενδιαφέρονται για την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων και επιδιώκουν να συμβάλουν σ’ αυτό στον ίδιο βαθμό. «Πιστεύουμε ότι η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας έχει διαχρονικά γερά θεμέλια τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στην πολιτιστική και ανθρωπιστική σφαίρα. Ο πολιτικός διάλογος είναι εντατικός. Βεβαίως η πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας, την οποία διανύουμε, δεν μπορεί να μην την επηρεάζει. Δουλεύουμε όμως μαζί με τους Έλληνες φίλους μας με στόχο να συνεχιστεί η υλοποίηση των κοινών σχεδίων» υπογράμμισε.

Επίσης, έκανε λόγο για καλή δυναμική στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι η φετινή χρονιά ξεκίνησε με την αύξηση του διμερούς εμπορίου – το πρώτο τρίμηνο καταγράφτηκε άνοδος κατά 4,7% – και εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω διεύρυνση του εμπορίου.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Μάσλοβ επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας πως θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε λύση που θα γίνει αποδεκτή από τις ίδιες τις κυπριακές κοινότητες και θα βασίζεται στα αντίστοιχα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Περαιτέρω σκιαγραφεί τις διμερείς σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκίας και την περιφερειακή συνεργασία τους. Ο ρώσος πρέσβης μιλά επίσης για τον τρόπο που αντιμετώπισε η Ελλάδα την πανδημία του κορονοϊού, χαρακτήριζοντάς αποτελεσματικό και τονίζει πως η έγκαιρη απόφαση για την επιβολή καραντίνας έσωσε ζωές και έθεσε τη βάση για τη γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα.

(πληροφορίες από naftemporiki.gr)

Διαβάστε περισσότερα