Ανένδοτη η Τουρκία για τους S-400 – «Θα… απαντήσουμε, εάν υπάρξουν αμερικανικές κυρώσεις» (video)

  • Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως η Άγκυρα «θα λάβει ανταποδοτικά μέτρα», αν οι ΗΠΑ της επιβάλουν κυρώσεις
  • Συνεχίζονται τα επεισόδια στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ
  • Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υπογράμμισε πως είναι αδύνατο να ακυρωθεί η παραγγελία από τη Ρωσία

Η Τουρκία είναι αδύνατο να ακυρώσει την παραλαβή των S-400 από τη Ρωσία και η Άγκυρα «θα λάβει ανταποδοτικά μέτρα», αν οι ΗΠΑ της επιβάλουν κυρώσεις για την αγορά των συγκεκριμένων ρωσικών αμυντικών συστημάτων. Αυτό δήλωσε την Παρασκευή (14/6) ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σηματοδοτώντας άλλο ένα βήμα προς μία αντιπαράθεση μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν σε οποιεσδήποτε αρνητικές ενέργειες προς εμάς, θα λάβουμε επίσης ανταποδοτικά μέτρα», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όταν ερωτήθηκε σχετικά με πιθανές αμερικανικές κυρώσεις σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως είναι αδύνατο να ακυρωθεί η παραγγελία για τους S-400. «Είμαστε αποφασισμένοι στο ζήτημα των S-400. Όποια κι αν θα είναι τα αποτελέσματα, δεν θα κάνουμε πίσω», τόνισε ο χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως είναι αδύνατο να ακυρωθεί η παραγγελία.

Είναι χαρακτηριστικό πως η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση στις 5,9075 έναντι του δολαρίου μετά το σχόλιο αυτό, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει για κυρώσεις και για αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, αν παραδοθούν στην Άγκυρα οι πύραυλοι εδάφους αέρος S-400. Εξετάζοντας να δώσουν σε άλλη χώρα τα F-35, όπως στην Ελλάδα.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα