Αμετακίνητο το ΔΝΤ για τη μείωση των συντάξεων

Οι συμφωνημένες περικοπές στις συντάξεις το 2019 θα αποτελέσουν για ακόμη μία φορά πεδίο αντιπαράθεσης, κατά την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που θα αρχίσει στις 10 Σεπτεμβρίου.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Βερολίνο εξακολουθούν να κρατούν σκληρή στάση, την ώρα που η Κομισιόν φέρεται να αναζητεί έναν συμβιβασμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινή», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει πως δεν πρέπει να ανασταλεί η μείωση των συντάξεων. Αυτή τη φορά, ωστόσο, δεν επικαλείται δημοσιονομικούς λόγους, αλλά διαρθρωτικούς, δηλαδή τη γήρανση του πληθυσμού και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος. Αυτή τη θέση αναμένεται να υποστηρίξει ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου κατά την αξιολόγηση.

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, εμφανίζεται διαλλακτικότερη και αναζητεί συμβιβαστική λύση. Μια τέτοια λύση θα διευκολύνει προφανώς την κυβέρνηση, η οποία θέλει να αποφύγει τις περικοπές με κάθε κόστος.

Στο θέμα πήρε σαφή θέση σε πρόσφατη συνέντευξή του και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος προειδοποίησε να μην παραβιαστούν όσα συμφωνήθηκαν για τις συντάξεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ρόλο του ΔΝΤ στο μηχανισμό της μεταμνημονιακής επιτήρησης της Ελλάδας. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σολτς.

Σε κάθε περίπτωση την τελική απόφαση θα λάβει το Eurogroup, τον Οκτώβριο ή λίγο αργότερα, πριν από την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή.

πηγή