Αμερικανικά ΜΜΕ: Νεκρός ο αρχηγός του ISIS, Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι – Επιβεβαιώνουν Ιράν – Ιράκ(video)

Εν αναμονή της σημαντικής ανακοίνωσης Τραμπ αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες ότι ο αρχηγός του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι είναι νεκρός. Εκτιμάται ότι σκοτώθηκε σε έφοδο του αμερικανικού στρατού που έγινε στη βορειοδυτική Συρία το Σάββατο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας και άλλη μία πηγή, που επικαλείται το CNN. Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο άμυνας, φαίνεται πως ο Μπαγκντάντι ενεργοποίησε ένα γιλέκο με εκρηκτικά κατά τη διάρκεια της εφόδου. Η CIA βοήθησε στον εντοπισμό του αρχηγού του ISIS, συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Επιβεβαιώνει και το Ιράν

«Το Ιράν ενημερώθηκε για τον θάνατο του Μπαγκντάντι από Σύρους αξιωματούχους που το έμαθαν από το πεδίο», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, ενώ ο δεύτερος το επιβεβαίωσε.

Και το Ιράκ ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε από πηγές στη Συρία 

«Πηγές μας από τη Συρία επιβεβαίωσαν στην ομάδα της ιρακινής υπηρεσίας Πληροφοριών που είχε αναλάβει τον εντοπισμό του Μπαγκντάντι ότι αυτός σκοτώθηκε μαζί με τον προσωπικό του σωματοφύλακα στην Ιντλίμπ, αφού εντοπίστηκε το κρησφύγετό του την ώρα που προσπαθούσε να απομακρύνει την οικογένειά του από την Ιντλίμπ προς τα τουρκικά σύνορα», επεσήμανε πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ιράκ.

Ποιος είναι ο αρχηγός του ISIS

Ο Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι, αρχηγός του ISIS, κρύβεται τα τελευταία πέντε χρόνια. Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο, από το μέσο του Ισλαμικού Κράτους al-Furqan έδειχνε έναν άνδρα που υποτίθεται ότι ήταν ο Μπαγκντάντι. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε από τον Ιούλιο του 2014, όταν είχε μιλήσει στη Μοσούλη.

Τον Φεβρουάριο του 2018 πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι ο αρχηγός του ISIS είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής που είχε γίνει το 2017 και ότι είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης για έως και πέντε μήνες εξαιτίας των τραυμάτων του.

Ο Μπαγκντάντι, ηλικίας 47 ή 48 ετών, όπως πιστεύεται, ανέλαβε τα ηνία του ISIS το 2010 και οδήγησε την τρομοκρατική οργάνωση στην κατάκτηση τεράστιων εκτάσεων στο Ιράκ και τη Συρία. Τρία χρόνια αργότερα, το ISI ανακοίνωσε την απορρόφηση μιας οργάνωσης που υποστηρίζεται από την αλ Κάιντα στη Συρία και ο Μπαγκντάντι δήλωσε ότι η οργάνωσή του θα είναι γνωστή ως Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIS). Κήρυξε το παγκόσμιο χαλιφάτο του το 2014 στη Μοσούλη στη διάρκεια της μοναδικής γνωστής δημόσιας εμφάνισής του ως ηγέτης του «Ισλαμικού Κράτους». Υπό την ηγεσία του το ISIS απέκρουσε τις επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ κατακτώντας μεγάλα, πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου εδάφη, όπου κατοικούσαν εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι τζιχαντιστές του ISIS δολοφόνησαν με τον πιο αποκρουστικό τρόπο χιλιάδες ανθρώπους -ανάμεσά τους και δυτικούς ομήρους που τους αποκεφάλισαν σε βίντεο που προκάλεσαν ανατριχίλα και αποτροπιασμό σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

Πηγή: Αμερικανικά ΜΜΕ: Νεκρός ο αρχηγός του ISIS, Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι – Επιβεβαιώνουν Ιράν – Ιράκ(video)altsantiri

Διαβάστε περισσότερα