Αλλάζουν και τα χαρτονομίσματα των 100 και των 200 ευρώ μετά τις εκλογές – Τι ανακοίνωσε η ΕΚΤ

Μετά τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, θα αλλάξουν περισσότερα πράγματα στην Ευρώπη από το Κοινοβούλιο.

Έτσι, την ερχόμενη Τρίτη 28 Μαΐου η ΕΚΤ κυκλοφορεί νέα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ, (συνολικής αξίας 2,3 δις) και 200 ευρώ (συνολικής αξίας 700 εκατομμυρίων ευρώ). Με αυτά ολοκληρώνεται και  η κυκλοφορία της σειράς «Ευρώπη», των ευρωχαρτονομισμάτων  δηλαδή δεύτερης γενιάς. Έχουν προηγηθεί τα χαρτονομίσματα των 5, των 10, των 20 και των 50 ευρώ. Ωστόσο η ΕΚΤ δεν περιορίζεται εκεί, αφού ήδη εξετάζεται και η κυκλοφορία τρίτης γενιάς χαρτονομισμάτων, για να αντιμετωπιστούν οι επαγγελματίες παραχαράκτες, καθως χαρτονομίσματα της δεύτερης γενιάς, όπως τα 50ευρα έχουν πέσει ήδη θύμα παραχάραξης.

Τα πλαστά νομίσματα φέρουν και αυτά υδατογράφημα, αλλά θολό. Όπως δήλωνε τον Ιανουάριο το μέλος του προεδρείου της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γιοχάνες Μπέρμαν οι παραχαράκτες απευθύνονται σε όσους ρίχνουν απλά μια φευγαλέα ματιά στο χαρτονόμισμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν περιοριστεί συνολικά το τελευταίο διάστημα τα πλαστά χαρτονομίσματα του ευρώ, γεγονός που δείχνει ότι αποδίδει η στρατηγική της ΕΚΤ. Αστυνομία, καταστήματα και τράπεζες απέσυραν από την κυκλοφορία στην ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, συνολικά 563.000 πλαστά χαρτονομίσματα το 2018, που ήταν 19% λιγότερα από ό,τι την προπερασμένη χρονιά. Οι ζημιές από τα πλαστά χαρτονομίσματα άγγιξαν το 2018 τα 31,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2017 υπολογίζονταν σε 36 εκατομμύρια ευρώ.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των νέων χαρτονομισμάτων

Τα νέα τραπεζογραμμάτια διαθέτουν νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως είναι το «ολόγραμμα» στην πάνω δεξιά γωνία. Σε εξέταση υπό γωνιά γίνονται ορατά μικρά σύμβολα του ευρώ, καθώς και η αξία του χαρτονομίσματος. Παράλληλα είναι ορατό και από τις δύο πλευρές του χαρτονομίσματος το υδατογράφημα που απεικονίζει την πριγκίπισσα Ευρώπη. Τα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ πρώτης γενιάς διατηρούν, φυσικά, την ισχύ τους, αλλά θα αρχίσουν να αποσύρονται σταδιακά από την κυκλοφορία.

(Με πληροφορίες από news247.gr)

Διαβάστε περισσότερα