«Αιχμηρές» ατάκες από την κυβέρνηση Ζάεφ κατά του Ιβάνοφ – Το παρασκήνιο της ΓΣ του ΟΗΕ

  • Αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ
  • Δημόσια επίθεση εναντίον του σκοπιανού Προέδρου εξαπέλυσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης
  • Ο υφυπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον Ιβάνοφ να προσέξει τι θα πει στην ομιλία του ενώπιον της ΓΣ του ΟΗΕ

Στα άκρα φαίνεται ότι οδηγούνται για ακόμη μια φορά οι σχέσεις της κυβέρνησης του σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ και του προέδρου της γείτονας χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ με «φόντο» τη συμφωνία των Πρεσπών και το επικείμενο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικότερα, λίγες μέρες αφότου ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ γνωστοποίησε ότι θα απέχει από το δημοψήφισμα, επαναλαμβάνοντας το τον ισχυρισμό ότι η Συμφωνία είναι «αντισυνταγματική» και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα, δημόσια επίθεση εναντίον του εξαπέλυσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αντρέι Ζερνόφσκι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του κρατικού σκοπιανού πρακτορείου ειδήσεων, ο Αντρέι Ζερνόφσκι συνοδεύει τον σκοπιανό Πρόεδρο στην 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ο ρόλος του μόνο ως διακριτικός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες λοιπόν, ο υφυπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον κ. Ιβάνοφ να προσέξει τι θα πει στην ομιλία του ενώπιον της ΓΣ του ΟΗΕ. Επίσης, ανέφερε ότι κάθισε μαζί με τον κ. Ιβάνοφ στη Γ.Σ. του ΟΗΕ «δίχως να αλλάξουμε κουβέντα».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στην ταμπέλα μπροστά από την αντιπροσωπεία της χώρας υπάρχει η περιγραφή ΠΓΔΜ.

«Αυτό είναι το όνομα που υπερασπίζεσαι;», αναφέρει ο κ. Ζερνόφσκι και προσθέτει: «Γνωρίζουμε πολύ καλά και οι δυο μας ότι μετά ένα μποϊκοταρισμένο δημοψήφισμα θα είμαστε για όλον τον κόσμο μια “Πρώην Γιουγκοσλαβική” (σ.σ. Δημοκρατία) για τις επόμενες δεκαετίες, ενώ θα περιμένουμε έξω από τις κλειστές πόρτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Ζάεφ: Με «όχι» ακυρώνεται η συμφωνία των Πρεσπών

Παράλληλα, τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό, μια διαφοροποίηση παρατηρείται στις δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε πως με «Οχι» στο δημοψήφισμα ακυρώνεται αυτόματα και η Συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του ο Ζόραν Ζάεφ υποστήριξε πως «οι αποφάσεις μας δεν αξίζουν τίποτα, εάν δεν έχουν τη στήριξη των πολιτών και την ψήφο τους. Αυτοί έχουν τον τελευταίο λόγο».

Διαβάστε περισσότερα