Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες ότι το Eurogroup θα εγκρίνει την ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης

  • Σήμερα θα λάβει το «βάπτισμα του πυρός» ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο
  • Το ύψος της επόμενης δόσης των δανείων ανέρχεται μεταξύ 6 και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα εκταμιευθεί σε πάνω από μία υποδόσεις
  • Στο σημερινό Eurogroup είναι πιθανό να γίνει μια συζήτηση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα με το ελληνικό ζήτημα

Αισιοδοξία ότι το σημερινό Eurogroup θα συμφωνήσει στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και θα ανάψει το «πράσινο φως» για την έγκριση της επόμενης δόσης των δανείων επικρατεί στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου, σήμερα θα λάβει το βάπτισμα του πυρός ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο.

Δείτε επίσης: «Πράσινο φως» του EuroWorking Group για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης

Την περασμένη Παρασκευή το EuroWorking Group διαπίστωσε ότι τα περισσότερα προαπαιτούμενα που είχαν συμφωνηθεί έχουν εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση κι ως εκ τούτου κατέληξε στην επί της αρχής ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Αν σήμερα το Eurogroup εγκρίνει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σε μια σειρά ευρωπαϊκά κοινοβούλια και τελικά η έγκριση της εκταμίευσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ούτως ώστε η πρώτη υποδόση να αποδεσμευτεί εντός του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Φεβρουαρίου.

Δείτε επίσης: Ικανοποίηση από την Κομισιόν για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, το ύψος της επόμενης δόσης των δανείων ανέρχεται μεταξύ 6 και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα εκταμιευθεί σε πάνω από μία υποδόσεις. Ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι εκτός από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων, ένα μέρος της επόμενης δόσης θα χρησιμοποιηθεί για να ξεκινήσει να δημιουργείται ένα ταμειακό απόθεμα που θα χρειαστεί η Ελλάδα για τη μετα-μνημονιακή εποχή.

Επίσης στο σημερινό Eurogroup είναι πιθανό να γίνει μια πρώτη συζήτηση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα με το ελληνικό ζήτημα.

Δείτε επίσης: Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με 154 ψήφους – Στους 145 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, μόλις ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση θα ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με ορίζοντα τη λήψη πολιτικών αποφάσεων τον Ιούνιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή