Αισιοδοξία Κομισιόν για «χρυσή τομή» στο ζήτημα των συντάξεων – Στις 19 Νοεμβρίου οι αποφάσεις

  • Σε έκτακτο Eurogroup, που θα διεξαχθεί στις 19 Νοεμβρίου θα παρθεί η τελική απόφαση για την περικοπή ή μη των συντάξεων
  • Η «χρυσή τομή» στο θέμα των συντάξεων, που θα συνδυάζει την τήρηση των συμφωνηθέντων με την ενίσχυση εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη
  • Ο Μάριο Σεντένο κατέστησε σαφές ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν συζητείται

Σε έκτακτο Eurogroup, που θα διεξαχθεί στις 19 Νοεμβρίου θα παρθεί η τελική απόφαση για την περικοπή ή μη των συντάξεων, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τη στιγμή που πηγές της Κομισιόν εκφράζουν την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή».

Ειδικότερα, αισιοδοξία για την εξεύρεση «χρυσής τομής» στο θέμα των συντάξεων, που θα συνδυάζει την τήρηση των συμφωνηθέντων με την ενίσχυση εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού εξέφρασαν την Τρίτη πηγές της Κομισιόν.

Ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου για το θέμα, δύο ημέρες πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019 στη Βουλή, οι ίδιες πηγές τόνιζαν την ανάγκη να μην διαταραχθούν οι συνθήκες «θερμοκηπίου» που έχουν διαμορφωθεί για την ελληνική οικονομία την προσεχή δεκαετία και οι οποίες προϋποθέτουν την ύπαρξη οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας και προβλεψιμότητας. Σε ερώτηση δε για το κλίμα που διαμορφώνεται ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών τόνιζαν ότι οι προοπτικές για την χώρα είναι θετικές και ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας δεν θέτουν εν αμφιβόλω τις θεμελιώδεις συνιστώσες της εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, ο Μάριο Σεντένο κατέστησε σαφές ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν συζητείται, αλλά εξετάζεται τι επιπλέον δημοσιονομικός χώρος μπορεί να υπάρξει και πώς θα μπορούσε αυτός να χρησιμοποιηθεί για κάποια μέτρα.

Αντίστοιχα, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι είναι θετικό γεγονός πως η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στα έξι κράτη-μέλη που έλαβαν επιστολή από την Kομισιόν για τους προϋπολογισμούς τους.

Στην Ιταλία μεταφέρεται η πίεση 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, το ενδιαφέρον και η πίεση μεταφέρεται τώρα προς την Ιταλία η οποία καλείται ως τις 13 Νοεμβρίου να καταθέσει τροποποιημένο προϋπολογισμό που να αντικατοπτρίζει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Εκτιμάται πάντως ότι στην περίπτωση της Ιταλίας δεν θα επαναληφθεί η ελληνική κρίση του 2015.

Στρατηγική ψυχραιμία συνιστά η Κομισιόν για τα ελληνοτουρκικά

Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά οι πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι η ιστορία έχει δείξει πως ο μόνος τρόπος να λύνονται θέματα με την Τουρκία είναι η στρατηγική ψυχραιμίας. Κάτι που αποδείχθηκε στην περίπτωση του προσφυγικού, η συμφωνία για το οποίο έχει οδηγήσει σε δραστικό περιορισμό των ροών αλλά και στο ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών. Τονίζεται πάντως ότι το κλίμα για την Τουρκία στην Ευρώπη δεν είναι καλό, καθώς πληθαίνουν οι κυβερνήσεις που ζητούν πιο επιθετική στάση, ενώ αν εκλεγεί ο Μ.Βέμπερ στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η πίεση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί ο τρόπος να συνεχίσει η Ευρώπη να λύνει θέματα με την Τουρκία μεταξύ άλλων και στα ζητήματα της τρομοκρατίας που η τουρκική συνδρομή είναι πολύτιμη.

Τέλος για τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και των γεωτρήσεων αναφέρεται ότι η Κομισιόν δεν έχει αρμοδιότητα, ούτε στρατό και αποτρεπτική δύναμη. Το μόνο που μπορεί να κάνει και το έχει ήδη πράξει είναι να ζητήσει από την Τουρκία σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Διαβάστε περισσότερα