«Αθάνατος» ο Σπύρος Καπράλος – Νέο μέλος της Ελλάδας στη ΔΟΕ με πολύ μεγάλη πλειοψηφία

Ο Σπύρος Καπράλος εξελέγη, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, νέος εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Η 134η Σύνοδος της ΔΟΕ στη Λοζάνη έκανε δεκτή την εισήγηση του Τόμας Μπαχ για την εκλογή του προέδρου της ΕΟΕ και η Ελλάδα απέκτησε ξανά εκπρόσωπο της ΔΟΕ έπειτα από 3,5 χρόνια που η θέση παρέμεινε κενή, μετά την αποχώρηση του Λάμπη Νικολάου λόγω ηλικίας. Η χώρα μας βρισκόταν χωρίς «Αθάνατο» στη ΔΟΕ από το 2015 και συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία της από το 1894, το έτος δημιουργίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ συγκέντρωσε μία από τις μεγαλύτερες πλειοψηφίες μεταξύ των προτεινόμενων 10 μελών, καθώς πήρε 60 θετικές ψήφους από τους 64 που ψήφισαν.

Μετά την επιλογή του, ο κ. Καπράλος φανερά συγκινημένος δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου, τόσο τον πρόεδρο Τόμας Μπαχ, όσο και τα μέλη της ΔΟΕ για τη μεγάλη εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Είναι για μένα πραγματικά σπουδαία η τιμή να είμαι εκπρόσωπος της ΔΟΕ στην Ελλάδα και θέλω να τονίσω ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι με όλες τις δυνάμεις μου, για την ανάπτυξη του Ολυμπισμού και τη διάδοση του Ολυμπιακού ιδεώδους στη χώρα μου, βάζοντας πάντα στο επίκεντρο τους αθλητές μας που προπονούνται σκληρά σε καθημερινή βάση, για να εκπροσωπήσουν επάξια την Ελλάδα στο εξωτερικό. Επίσης η Ελλάδα θα αποκτήσει ξανά δυνατή φωνή μέσα στο Ολυμπιακό κίνημα, όπως αρμόζει άλλωστε στη χώρα που γέννησε τον Ολυμπισμό».

Ο κ. Καπράλος αναλαμβάνει άμεσα τα καθήκοντα του ως εκπρόσωπος της ΔΟΕ στην Ελλάδα, παράλληλα με τη θέση του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής την οποία θα συνεχίσει να κατέχει.

Μεταξύ των υπολοίπων εννέα νέων μελών που εξελέγησαν στη ΔΟΕ, είναι η πρώην πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Λάουρα Τσιντσίλα, ο Τίτζαν Τιάμ, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, ο αθλητικός διευθυντής του Καμερούν Οντέτε Ασέμπε Ενγκούλου, ο Μάτλοανγκ Μοϊλόα Ραμαγκόπο, επικεφαλής της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής του Λεσότο, και ο Ινδονήσιος επιχειρηματίας Έρικ Τοχίρ, πρώην πρόεδρος της Ίντερ και νυν διευθυντής μεγάλου ομίλου τηλεπικοινωνιών.

Επίσης, εξελέγησαν η πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Πράσινου Ακρωτηρίου, Φιλομένα Φορτές, ο Ναριντέρ Ντρουβ Μάτρα, πρόεδρος της Ινδικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Μουσταφά Μπεράφ, επικεφαλής της Ένωσης Ολυμπιακών Επιτροπών της Αφρικής (ANOCA), και ο Λι Κι-χεούνγκ Λι, επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής της Νότιας Κορέας.

Τέλος εξελέγησαν και δύο νέα μέλη στην εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ, ο πρίγκιπας Φαϊσάλ της Ιορδανίας και η Μαροκινή παλιά Ολυμπιονίκης (400μ εμπόδια, το 1984), Ναβάλ Ελ Μουταβακέλ.

Το βιογραφικό του Σπύρου Καπράλου

Ο Σπύρος Καπράλος γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε Μεταπτυχιακό Τίτλο Διοίκησης Επιχειρήσεων (MBA) στο Πανεπιστήμιο INSEAD της Γαλλίας. Μιλά άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Ως αθλητής συμμετείχε με την Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980 και του Λος Άντζελες το 1984, ενώ υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος στην κολύμβηση από το 1969 έως το 1974. Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από τον Φεβρουάριο του 2009 έως σήμερα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακής Αλληλεγγύης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς και μέλος της Επιτροπής Αθλητικών Διοργανώσεων της Ένωσης των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών.

Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Ολυμπιακής Κληρονομιάς της ΔΟΕ από το 2015 έως το 2019 και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Ολυμπιακής Εκπαίδευσης της ΔΟΕ από το 2014 έως το 2015. Μετείχε στην Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής την περίοδο 1992-1996 και διετέλεσε αρχηγός της Ελληνικής Αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Επιπλέον, διετέλεσε διευθυντής Αθλητισμού της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», καθώς και εντεταλμένος σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής, ενώ κατείχε και τη θέση του αναπληρωτή επικεφαλής Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγώνων. Τον Μάρτιο του 2004 διορίστηκε γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού με απόφαση του Πρωθυπουργού και ορίστηκε City Manager κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στις 25 Οκτωβρίου 2004 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών και διευθύνοντος συμβούλου των εταιριών του ομίλου της ΕΧΑΕ, θέσεις στις οποίες παρέμεινε έως τον Οκτώβριο του 2010. Τον Ιούνιο του 2008 εξελέγη Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων για δύο διετίες. Από τον Φεβρουάριο του 2011 μέχρι τον Ιούλιο του 2014 διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης στο Nasdaq Ναυτιλιακής Εταιρείας Star Bulk Carriers, στης οποίας το ΔΣ είναι πρόεδρος από τον Ιούλιο του 2014.

Έχει επίσης αναλάβει πρόεδρος της Ευρωκλινικής από τo 2011 και είναι μέλος του ΔΣ του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Έχει διατελέσει υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, πρόεδρος της Ε.Τ.Ε.Β.Α., πρόεδρος της Ασφαλιστικής Εταιρείας Αστήρ, διευθύνων σύμβουλος της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.Β.Ε., διευθύνων σύμβουλος της EFG Balkan Investments και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αθηνών, μετά από μία δεκαετή τραπεζική σταδιοδρομία ως αντιπρόεδρος της Bankers Trust Company (Παρίσι, Νέα Υόρκη, Αθήνα, Μιλάνο, Λονδίνο).

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα