«Αγώνας δρόμου» Μακρόν για να βρει λύση – Πιέζουν με νέες κινητοποιήσεις τα «κίτρινα γιλέκα»

  • Η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται σε μια κούρσα με τον χρόνο για την εξεύρεση λύσηςστη στην κρίση που έχει ξεσπάσει
  • Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει διάλογο εδώ και τρεις εβδομάδες με το κίνημα
  • «Η Γαλλία σε κατάσταση σοκ περιμένει απαντήσεις», γράφουν τα γαλλικά ΜΜΕ
  • Σε εξέλιξη διαβουλεύσεις του Μακρόν με τα πολιτικά κόμματα
  • Στην Εθνοσυνέλευση και στη Γερουσία το ζήτημα

Η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται σε μια κούρσα με τον χρόνο για την εξεύρεση λύσης στη σοβαρή κρίση που έχει ξεσπάσει με τα «κίτρινα γιλέκα», το κοινωνικό αυτό κίνημα που διαδηλώνει κατά της φορολογικής και κοινωνικής πολιτικής του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, δύο ημέρες μετά τις ανησυχητικές ταραχές που ξέσπασαν στην καρδιά του Παρισιού.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ άρχισε να δέχεται σήμερα, Δευτέρα, με τη σειρά αρμόδιους αξιωματούχους: τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό, τους επικεφαλής των κύριων πολιτικών κομμάτων της Γαλλίας, πριν από τη συνάντηση που αναμένεται να έχει αύριο, Τρίτη, με τους εκπροσώπους των “κίτρινων γιλέκων”.

Η κυβέρνηση, η οποία δεν έχει περιθώριο να αντιμετωπίσει άλλη μια μέρα ταραχών όπως αυτές του Σαββάτου, δεν έχει κάνει διάλογο εδώ και τρεις εβδομάδες με το κίνημα αυτό.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επίσης δεν έχει μιλήσει δημοσίως μετά την επιστροφή του από την Αργεντινή χθες Κυριακή, τηρώντας σιγή ιχθύος, και στέλνοντας στην πρώτη γραμμή τον πρωθυπουργό του για να προσπαθήσει να αποκλιμακώσει την πιο σοβαρή κρίση που έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του από την εκλογή του το 2017.

«Η Γαλλία σε κατάσταση σοκ περιμένει απαντήσεις»

«Η Γαλλία σε κατάσταση σοκ περιμένει απαντήσεις», «Κ. Πρόεδρε, χρειάζονται απαντήσεις», ήταν οι τίτλοι αντίστοιχα των γαλλικών εφημερίδων Le Figaro και Le Parisien.

«Το σύνολο των διαβουλεύσεων, όπως και αυτές που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, θα οδηγήσουν τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει μέτρα που θα αποσκοπούν στο να επιτρέψουν την ήρεμη διεξαγωγή των αποκεντρωμένων διαβουλεύσεων που επιθυμεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και την εξασφάλιση της διατήρησης της τάξης και του σεβασμού στον νόμο», αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του πρωθυπουργού σε σημερινή ανακοίνωσή της.

Σε εξέλιξη διαβουλεύσεις του Μακρόν με όλα τα πολιτικά κόμματα

«Προς το παρόν δεν έχουμε απάντηση», δήλωσε παράλληλα ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ, που ήταν ο πρώτος αρχηγός κόμματος που έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό. Όλα τα πολιτικά ρεύματα θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους στον Εντουάρ Φιλίπ κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας μαραθώνιων διαβουλεύσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν έως το βράδυ.

Στην Εθνοσυνέλευση και στη Γερουσία το ζήτημα

Πέραν των διαβουλεύσεων του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συζήτησης στην Εθνοσυνέλευση την Τετάρτη και στη Γερουσία την Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν η συζήτηση αυτή θα καταλήξει σε κάποια ψηφοφορία.

Την ίδια ώρα ωστόσο το συνδικάτο CGT κάλεσε σήμερα σε μια νέα μεγάλη ημέρα κινητοποιήσεων στις 14 Δεκεμβρίου με αίτημα μια “άμεση” αύξηση των μισθών, των συντάξεων και τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα