Αβραμόπουλος: Στήριξη της ΕΕ και ενεργή συμμετοχή των δημάρχων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Την ενεργό συμμετοχή των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των παράλληλων κρίσεων της ασφάλειας και της μετανάστευσης, ζήτησε ο επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την ομιλία του στην πρώτη Διάσκεψη Δημάρχων της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι απαιτείται η υποστήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γίνει πιο συγκεκριμένη, πιο λειτουργική και πιο αποτελεσματική, διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει άμεσα να αναληφθεί δράση κατά της παγκόσμιας απειλής της τρομοκρατίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διάσκεψη θα αποτελέσει την αρχή μιας ισχυρής πανευρωπαϊκής συμμαχίας.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αφού έκανε ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία των δημάρχων και εκπροσώπων των πόλεων που υπέστησαν τρομοκρατικά πλήγματα (Βρυξέλλες, Μάντσεστερ, Νίκαια, Όσλο, Μασσαλία, Βερολίνο, Λονδίνο, Βαρκελώνη και Ν. Υόρκη) δήλωσε χαρακτηριστικά «από τις Βρυξέλλες δεν μπορούμε να χτίσουμε φυσικά εμπόδια για την προστασία των δημόσιων χώρων στις πόλεις σας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να υποδείξει σε εσάς πως θα προστατεύσετε τα στάδια και τις αίθουσες συναυλιών. Εσείς βρίσκεστε στην πιο κατάλληλη θέση για να αποφασίσετε πως πρέπει να γίνει αυτό».

Ωστόσο εξήγησε, πως η στήριξη που μπορεί να παράσχει η Επιτροπή συνίσταται στη διάθεση χρηματοδότησης για την κατασκευή υποδομών, στην ανάπτυξη διαύλων επικοινωνίας για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, στην εκπόνηση συγκεκριμένων και πρακτικών κατευθυντήριων γραμμών για την αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών, καθώς και στην άντληση διδαγμάτων από συναντήσεις όπως αυτή που διεξήχθη σήμερα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

πηγή