Αίσιο τέλος με το πλοίο «Aquarius» που μεταφέρει 629 μετανάστες – Τη λύση δίνει η Ισπανία

  • Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα δεχτεί το πλοίο «Aquarius», το οποίο μεταφέρει 629 μετανάστες και πρόσφυγες
  • Ανάμεσα στους μετανάστες είναι 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 μικρά παιδιά και επτά έγκυες
  • Ιταλία και Μάλτα αρνήθηκαν να ανοίξουν τα λιμάνια τους στο πλοίο
  • Κατά της απόφασης Σαλβίνι δήμαρχοι της νότιας Ιταλίας

Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση με το πλοίο «Aquarius», που έχει ναυλώσει η ΜΚΟ SOS Mediterranee και μεταφέρει 629 μετανάστες και πρόσφυγες που διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης. Μετά τις σφοδρές αντιπαραθέσεις που προκάλεσε η στάση της Ιταλίας και της Μάλτας, που αρνήθηκαν να ανοίξουν τα λιμάνια τους στο πλοίο, η Ισπανία έδωσε τη λύση, ανακοινώνοντας ότι θα το δεχτεί. Ανάμεσα στους μετανάστες είναι 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 μικρά παιδιά και επτά έγκυες.

«Μπαλάκι» το πλοίο ανάμεσα σε Ιταλία και Μάλτα

Με απόφαση του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, τα ιταλικά λιμάνια δεν επέτρεψαν την είσοδο στο πλοίο. Ο ΥΠΕΣ, Ματέο Σαλβίνι και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Ντανίλο Τονινέλι, με κοινή τους ανακοίνωση, ζήτησαν από τις αρχές της Μάλτας να επιτρέψουν στο πλοίο να αγκυροβολήσει στη Βαλέτα, τα λιμάνια της οποίας, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, είναι, στη φάση αυτή, τα πλησιέστερα και ασφαλέστερα.

Η μαλτέζικη κυβέρνηση, ανέφεραν οι υπουργοί της ιταλικής κυβέρνησης στην ανακοίνωση, «δεν μπορεί να συνεχίσει να κοιτάει αλλού όταν πρόκειται για τον σεβασμό συγκεκριμένων διεθνών συμβάσεων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής» και «για αυτό απαιτούμε από την κυβέρνηση της Βαλέτας να υποδεχθεί το “Aquarius” προκειμένου να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στους μετανάστες που επιβαίνουν σε αυτό».

Από την πλευρά της, και η κυβέρνηση της Μάλτας αρνήθηκε να υποδεχθεί, παρά την απαίτηση της Ιταλίας, το πλοίο. Ο μαλτέζος πρωθυπουργός, Τζόζεφ Μουσκάτ, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, Τζουζέπε Κόντε και τόνισε πως «η Μάλτα ενεργεί συμμορφούμενη πλήρως προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της».

«Η Μάλτα δεν θα υποδεχθεί το εν λόγω πλοίο στα λιμάνια της», ξεκαθάρισε η Βαλέτα στην ανακοίνωσή της.

Εκπρόσωπος των αρχών της Μάλτας δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έγιναν στην περιοχή ευθύνης της Λιβύης και υπόκειντο στον συντονισμό του κέντρου επιχειρήσεων της Ρώμης.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, Τζουζέπε Κόντε, ανακοίνωσε ότι η Ιταλία έστειλε προς την κατεύθυνση του «Aquarius» δύο περιπολικά σκάφη με γιατρούς, «έτοιμους να επέμβουν για να προστατεύσουν την υγεία κάθε ανθρώπου που βρίσκεται πάνω στο “Aquarius” και μπορεί να το έχει ανάγκη».

«Η Μάλτα δεν υποδέχεται κανέναν. Η Γαλλία απωθεί ανθρώπους στα σύνορα. Η Ισπανία υπερασπίζεται τα σύνορά της με τα όπλα», έγραψε ο Σαλβίνι στο Facebook. «Από σήμερα, η Ιταλία επίσης αρχίζει να λέει όχι στην εμπορία ανθρώπων, όχι στην επιχειρηματική δραστηριότητα της παράνομης μετανάστευσης».

Από τη μεριά του, ο Τονινέλι έγραψε στο Διαδίκτυο ότι «η Ιταλία θα συνεχίσει πάντα να σώζει ανθρώπινες ζωές, αλλά η Μάλτα μας δείχνει ότι η Ευρώπη αυτή πρέπει να αλλάξει».

Κατά της απόφασης Σαλβίνι δήμαρχοι της νότιας Ιταλίας

Αρκετοί δήμαρχοι της νότιας Ιταλίας εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την απόφαση Σαλβίνι, ειδικά από τη στιγμή που ο ιταλός ΥΠΕΣ δεν έχει δικαιοδοσία στα λιμάνια.

Ο δήμαρχος της Νάπολης, ο οποίος έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τον αρχηγό της Λέγκας, γνωστοποίησε ότι το «Aquarius» είναι καλοδεχούμενο. «Η Νάπολη είναι έτοιμη, χωρίς κεφάλαια, να σώσει ζωές», τόνισε ο Λουίτζι ντε Ματζίστρις.

Ο δήμαρχος του Παλέρμο, Λεολούκα Ορλάντο, αψήφησε κι αυτός την εντολή της ιταλικής κυβέρνησης για το κλείσιμο των λιμανιών της Ιταλίας στο «Aquarius», δηλώνοντας ότι θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό του στην πρωτεύουσα της Σικελίας.

«Παλέρμο στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «ασφαλές λιμάνι» (Πάνορμος). Υποδεχόμαστε ανέκαθεν σκάφη που έχουν σώσει ζωές στην θάλασσα. Δεν θα σταματήσουμε τώρα. Ο Σαλβίνι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Εδειξε και πάλι ότι βρισκόμαστε υπό ακροδεξιά κυβέρνηση», δήλωσε ο Ορλάντο.

Την απόφασή τους υποστήριξαν κι άλλοι δήμαρχοι της νότιας Ιταλίας, της Μεσίνα και του Ρέτζιο Καλάμπρια, που δήλωσαν έτοιμοι να αψηφήσουν τις εντολές του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών.

Εκκλήσεις των ΟΗΕ, Κομισιόν και Βερολίνου για ελλιμενισμό του πλοίου

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες είχε καλέσει τις αρχές της Μάλτας και της Ιταλίας να επιτρέψουν στους 629 μετανάστες να αποβιβαστούν επειγόντως.

«Άνθρωποι βρίσκονται σε δυσκολία, οι προμήθειες τελειώνουν και χρειάζονται γρήγορα βοήθεια. Ευρύτερα θέματα όπως ποιος είναι υπεύθυνος και πώς αυτές οι ευθύνες μπορούν να κατανεμηθούν μεταξύ των κρατών θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αργότερα», ανέφερε ο ειδικός απεσταλμένος της UNHCR για την κεντρική Μεσόγειο, Βενσάν Κοσετέλ.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν είχε καλέσει τις αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας να παράσχουν φροντίδα στους μετανάστες του πλοίου.

«Μιλάμε για ανθρώπους… Η προτεραιότητα τόσο των ιταλικών όσο και των μαλτέζικων αρχών πρέπει να είναι να εξασφαλίσουν ότι αυτοί οι άνθρωποι θα λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να συμβάλουν σε μια γρήγορη επίλυση έτσι ώστε οι άνθρωποι που επιβαίνουν στο πλοίο Aquarius να μπορούν να αποβιβαστούν με ασφάλεια το ταχύτερο δυνατό», συνέχισε.

Η γερμανική κυβέρνηση είχε καλέσει τις Ιταλία και Μάλτα να εκπληρώσουν το ανθρωπιστικό τους χρέος.

«Ανησυχούμε για την κατάσταση των ανθρώπων επί του πλοίου αυτού, του Aquarius, και η γερμανική κυβέρνηση καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αναλάβουν τις ανθρωπιστικές τους υποχρεώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP)

πηγή