Έως το Σάββατο η απέλαση των δύο ελλήνων διπλωματών – Τελεσίγραφο της Μόσχας στην Αθήνα

  • Σκληραίνει η αντιπαράθεση Αθήνας – Μόσχας
  • Μετά τη σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ρωσικό τελεσίγραφο αναφέρει πως οι δύο έλληνες διπλωμάτες πρέπει να έχουν εγκαταλείψει τη Μόσχα έως το Σάββατο
  • «Αλαλούμ» με τη φερόμενη μετάθεση στην Αθήνα του έλληνα πρέσβη στη Μόσχα
  • «Αυθαίρετα και αβάσιμα» τα ρωσικά αντίμετρα, τονίζει η Αθήνα

Έως το Σάββατο καλούνται να έχουν εγκαταλείψει τη Μόσχα οι δύο έλληνες διπλωμάτες, που απελάθηκαν από τη Ρωσία, μετά τα αντίμετρα εις βάρος της Αθήνας.

Σημειώνεται πως προ ολίγων ημερών, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών παρέδωσε στον έλληνα πρέσβη υπόμνημα, μέσω του οποίου ανακοινώνονταν τα μέτρα της Μόσχας εναντίον των «μη φιλικών ενεργειών» της Ελλάδας, τα οποία περιελάμβαναν την απέλαση δύο ελλήνων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία, στενού συνεργάτη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Μάλιστα, το πρωί της Παρασκευής το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση κατά της Ρωσίας κάνοντας λόγο για στήριξη προς την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας τα ρωσικά αντίμετρα ως «αυθαίρετα και αβάσιμα».

Υπενθυμίζεται πως η κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις ξεκίνησε όταν η Αθήνα απέλασε δύο ρώσους διπλωμάτες, και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα δύο ρώσων αξιωματούχων, στους οποίους η Ελλάδα καταλογίζει ότι επιχείρησαν να υπονομεύσουν τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Το περιστατικό είχε οδηγήσει στην ψύχρανση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η οποία κλιμακώθηκε με την αναβολή της επίσκεψης του ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην ελληνική πρωτεύουσα.

«Αλαλούμ» με τη φερόμενη μετάθεση στην Αθήνα του έλληνα πρέσβη στη Μόσχα

Στην Ελλάδα φέρεται να επιστρέφει ο μέχρι πρότινος πρέσβης της χώρας στη ΡωσίαΑνδρέας Φρυγανάς, μετά από σχετική απόφαση που φέρεται να έλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε και το sputniknews.gr, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από κύκλους του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Όπως μετέδωσε ο ANT1, η απόφαση του ελληνικού ΥΠΕΞ ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στον κ. Φρυγανά, σύμφωνα με την οποία πρέπει να επιστρέψει άμεσα στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, στην Αθήνα.

Ανδρέας Φρυγανάς

«Ελήφθη τέτοια απόφαση. Η απόφαση ελήφθη προσωπικά από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά», σημείωσε πηγή που μίλησε στο Sputnik. Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, τις επόμενες ημέρες, ο κ. Φρυγανάς θα επιστρέψει στην Αθήνα και ένας άλλος πρεσβευτής θα σταλεί στη Μόσχα, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό ακόμη πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.

Πάντως, όπως μετέδωσε το ANT1, ο έλληνας πρώην πρέσβης ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμος για το γεγονός και κοιτάζει προς την επόμενη ημέρα.

Πάντως, κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ για την ώρα διαψεύδουν πως έχει παρθεί τέτοια απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εξωτερικών, δεν έχει ενημερώσει επίσημα, τι συμβαίνει με τον κ. Φρυγανά.

Σημειώνεται ότι ο κ. Φρυγανάς, υπηρεσιακό στέλεχος της ελληνικής διπλωματίας με τον βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Β’, υπηρετούσε ως πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μόσχα από τον Μάρτιο του 2016.

πηγή